Acasă Local Actualitate Calendar Orto...

Calendar Ortodox 16 iulie 2021. Astăzi cinstim o mare muceniță. Mulți români îi poarte numele

Calendar Ortodox 16 iulie 2021. Creștin ortodocșii de pretutindeni o cinstesc astăzi pe Sfânta Muceniță Iulia, a cărei viață reprezintă un model de tărie și har pentru toți credincioșii. Ce rugăciune este bine să rostim în această zi?
Sfânta Muceniță Iulia era de origini africane, fiind născută în Cartagina. Totuși, aceasta a fost răpită și luată prizonier în urma unor invazii vandale. Astfel, sfânta avea un stăpân numit Eusebiu, care era păgân.

După ce a fost răpită, aceasta se afla cu Eusebiu, într-una din călătoriile sale spre Galia. În această călătorie, Eusebiu a oprit nava sa în Corsica, unde au poposit o vreme.

Când au sosit în Corsica, în locația respectivă aveau loc festivaluri păgâne. Astfel, Eusebiu a participat cu foarte multă bucurie la festivitățile respective deoarece purta un respect deosebit pentru tradițiile lui strămoșești. La acele festivități a participat atât echipajul său, cât și slavii, aducând împreună jertfe zeilor. Singura care nu a făcut acest lucru era Iulia. Sfânta era creștină și a refuzat să jertfească sau să consume alimentele dedicate zeilor.

Mai apoi, aceasta a încercat să explice celor din jur că nu putea face acest lucru deoarece zeii erau plăsmuiri umane iar Dumnezeu o oprea din a jertfi către idoli. Din acest motiv, păgânii au încercat să o convingă să renunțe la credință ei și să participe la festivități. Totuși, Iulia a rezistat iar păgânii au decis să o batjocorească prin crucificare, omorând-o astfel ca pe Cel pe care ea îl cinstea.

Mai apoi, trupul ei a fost luat de către niște monahi creștini și a fost dus în insula Gorgona. În anul 763, moaștele ei au fost luate de către regele longobarzilor Desiderius, împreună cu soția sa Ansa, pentru a fi mutate în Brescia, într-o mânăstire benedictină de maici.

Acesta este primul condac al acatistului Sfintei Mucenițe Iulia, rugăciune bună de rostit în această zi: „Mărturisitoare aleasă a lui Hristos, Sfânta Mucenică Iulia, îți aducem un cântec de laudă pentru puritatea vieții tale de fecioară și cinstita ta suferință; dar tu, care ai îndrăzneală față de Domnul, du înaintea Lui o rugăciune caldă pentru sufletele noastre, si noi te chemăm: Bucură-te, Sfanta Iulia, slăvită mucenică a lui Hristos!”

De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Atinoghen;
  • Sfântul Mucenic Avudim;
  • Sfântul Mucenic Faust;
  • Sfântul Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon;
  • Sfinții 15.000 de mucenici din Pisidia;
  • Sfinții Părinti care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here