Vremea azi, 16 iulie. Zi cu căldură sufocantă și apoi vijelii puternice

Ziua de vineri ne-aduce ploi zgomotoase, destul de abundente în vest și centru, soare și căldură înăbușitoare în celelalte zone.

Maximele pleacă de la 27 de grade în Maramureș și ating 36 de grade în Lunca Dunării.

Vremea pe regiuni

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul. Pe aici, temperaturile urcă rapid și după prânz se încălzește foarte tare. O să avem cer mai mult senin, un aer greu de respirat și caniculă în zona Bărăganului.

Și mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei ne-așteaptă o zi fierbinte, cu multă zăpușeală și 34…35 de grade, la umbră. Norii apar destul de rar și atmosfera devine înăbușitoare la orele amiezii.

Și în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina se face foarte cald și disconfortul termic crește pe la câmpie. Temperaturile se apropie de pragul caniculei, iar spre seară s-ar putea să apară o aversă-două, în special în zonele de munte.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș, căldură se mai domolește și maximele se opresc pe la 30…31 de grade. Atmosfera rămâne însă instabilă și vor fi mai multe perioade cu averse zdravene, fenomene electrice și intensificări de vânt.

Ploile continuă și în vestul țării și mai pot aduce cantități mari de apă, care vor trece de 25, poate 40 L/mp. Nu lipsesc manifestările de instabilitate, vor fi căderi de grindină și vijelii, iar temperaturile scad și aici. Ieri s-au atins 34…35 de grade, astăzi vor fi cel mult 31 de grade.

În Transilvania găsim vreme călduroasă, dar și înnorări și averse consistente pe partea vestică a provinciei. Temperaturile se opresc pe la 32 de grade, însă disconfortul termic se menține ridicat.

Și în vestul Olteniei o să plouă din când în când. Vor fi și averse torențiale, cu tunete, fulgere și rafale puternice de vânt. Pe aici temperaturile NU mai urcă la fel de mult că ieri, dar în rest va fi exagerat de cald și vom avea caniculă în zona Râmnicu Vâlcea.

În ținuturile sudice ne așteaptă o zi toridă, cu puțini nori și până la 36 de grade în Lunca Dunării.
Atmosfera devine sufocantă după orele prânzului.

Cum va fi vremea în Capitală

Caldura persistă în zona Capitalei. Ne așteaptă o amiază caniculară, cu 35 de grade, la umbră, și un stres termic foarte pronunțat. Și la noapte o să fie destul de cald și abia spre dimineață se vor atinge 18…19 grade.

La munte, vremea va fi instabilă în Carpații Occidentali și în nordul Orientalilor, pe unde sunt anunțate ploi torențiale, fenomene electrice și vijelii. În rest avem o zi destul de plăcută, iar în masivele vestice, temperaturile scad față de ieri.

La mare, găsim cer senin, briza activă și căldură greu de suportat la orele amiezii. Pe la plajă vor fi 30…31 de grade; apă marii va avea în jur de 26 de grada și vremea va arată la fel, cel puțîn până la sfârșitul săptămânii.

Ce se anunță zilele următoare

Sâmbătă, se încălzește și mai tare, iar în sud, est și centru ne așteaptă o amiază caniculata, cu disconfort termic foarte ridicat. În ținuturile sudice se ating 37 de grade și vântul devine mai insistent, iar spre seară, apar alte ploi zgomotoase în vestul și în nord-estul țării.

Și duminică o să fie foarte cald și o să avem caniculă și atmosfera sufocantă în zonele de câmpie și podiș. Mai vin și ceva averse în nord-est, în sud-vest și la munte, iar vântul mai are unele intensificări în sudul României.

Luni, instabilitatea cuprinde vestul, nordul și centrul țării, pe unde se mai răcorește și o să plouă din când în când. Vor fi și averse torențiale, condiții de grindină și vijelii. În schimb, în sud și în sud-est avem încă o zi fierbinte, cu 37 de grade în Lunca Dunării.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here