Cât de eficientă este vaccinarea împotriva variantei Delta. Valeriu Gheorghiță exemplifică cu situația din Marea Britanie

Doar 6% din cele 101 persoane confirmate cu varianta Delta erau vaccinate cu schema completă, a explicat președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Patru persoane au murit în urma infectării cu varianta Delta COVID, ultima, o femeie de 90 de ani din Iași, care avea și condiții medicale preexistente, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Niciuna dintre persoanele decedate nu era vaccinată, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Apariția infectărilor cu tulpina Delta în rândul persoanelor vaccinate nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente, pentru că eficiența este gândită nu doar pentru a evita apariția bolii, ci pentru a limita cazurile grave și sufocarea unităților de terapie intensivă a explicat Valeriu Gheorghiță.

Președintele CNCAV a exemplificat marți, într-o conferință de presă, situația Marii Britanii, unde se manifestă aproximativ 60.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, în condițiile ridicării restricțiilor.

„Se propagă informația că 60% cazurile de infecție Delta erau vaccinate în Marea Britanie, acolo însă intre 80-95% din populație a fost deja vaccinate. De exemplu dacă apare un focar, datele arată că vaccinurile oferă o protecție de 90% inclusiv pentru varianta Delta, deci vaccinurile sunt foarte eficiente și împotriva variantei Delta, întrucât reduc riscul de spitalizare și cel de deces. Amplitudinea valului 5 este de 2/3 din valul precedent, și doar 10% din cazurile confirmate sunt spitalizate, doar 3,3% este rata de mortalitate, deci în Marea Britanie există o reducere de 30 de ori a mortalității, rata de fatalitate 0,3% din cazurile confirmate”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În România, specialiștii în sănătate publică au făcut o estimare a populației care dezvoltă imunitatea împotriva SARS-COV 2. Astfel, la fiecare persoană infectată, și confirmată, sunt alte cinci neconfirmate. Similar, CDC în SUA folosește o rată de multiplicare de de 4,2%.

Prin urmare, a precizat Gheorghiță, la nivel național ponderea gradului de protecție dobândita prin boală și vaccinare este estimat la 44% la nivel național. Două județe, (Ilfov și Cluj) și municipiul București au rată de imunitate colectivă de 60% .

Există 47% acoperire vaccinală în București, iar în alte 10 județe, de peste 30%

Cât de agresivă e varianta Delta

Valeriu Gheorghiță a încercat să lămurească și ipoteza că tulpina Delta este mai „agresivă” decât cele precedente în cazul persoanelor nevaccinate.

„Cunoaștem că are o contagiozitate și o transmitere cu de două ori mai mult de cât tulpina parentală, virulența se pare că ar crește cu 2,5 ori mai mult riscul de spitalizare” a spus Gheorghiță, explicând că toate estimările se fac din datele cumulate privind evoluția variantei Delta în India și Africa de Sud, unde între în 20 și 50% din cazurile diagnosticate sunt cazuri de reinfecție.”

Experții estimează ca valul 4 va fi mult mai agresiv față de cele precedente, a mai spus Gheorghiță, diferențele fiind la nivelul de vaccinare a populației. „Mesajul meu e foarte clar, să profităm de o situație bună epidemiologică, în mod deosebit cei vulnerabili, dar și ceilalți, să ne vaccinăm pentru a ne feri, ca să învățăm din experiența altor țări, și nu a noastră.”

A treia doză de vaccin

Nu a fost luată încă o decizie cu privire la o a treia doză de vaccin în România, a precizat coordonatorul CNCAV. „Este o preocupare pe care o avem, vom avea mai multe întâlniri cu experți, sunt categorii de risc pe care le avem în vedere precum personalul medical și persoanele vulnerabile. Vom evalua și vom decide la momentul potrivit. E un aspect la care suntem extrem de atenți dacă va fi nevoie de a o treia doză, se va folosi aceeași infrastructură, se vor face update-uri ale softurilor” a mai spus Gheorghiță

„Nu se pune problema obligativității vaccinării, fiecare trebuie să fie responsabil pentru sine și pentru ceilalți” a precizat Gheorghiță.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here