Furtunile au făcut ravagii în țară: Culturi distruse de grindina cât oul și acoperișuri proiectate pe mașini

Căldura sufocantă a fost înlocuită de furtuni în nordul și vestul țării. În Cluj a fost potop, în timp ce în Bistrița-Năsăud și Sălaj, vijeliile au distrus acoperișuri și au pus la pământ numeroși copaci.

Nici județele Botoșani și Suceava nu au fost ocolite de probleme.

În judeţul Botoşani, unde a fost cod roşu de vreme rea, s-au înregistrat zeci de apeluri disperate la 112. Oamenii au cerut ajutor după ce natura dezlănţuită a lăsat în urma prăpăd. Vântul puternic a luat pe sus șarpanta de pe un bloc şi a aruncat-o peste patru maşini.

Bărbat: “Am văzut şarpanta când a căzut. A dat-o peste cap, efectiv.”
Reporter: “A bătut vântul tare?”
Bărbat: “Foarte tare. Nucul ăsta se îndoia în toate părţile. Noi ne-am speriat de copacul ăsta să nu cadă.”

Femeie: “Când a început furtuna, am văzut-o cum s-a ridicat. Am crezut că a căzut peste copacii ăia, eu stau la etajul patru. M-am speriat foarte tare.”

La Călinești, o turbină eoliană a fost pusă la pământ de rafale şi mai mulţi copaci au fost seceraţi şi au ajuns pe şosea.

Bătrână: “Văd că toţi copacii din jur sunt rupţi. Dacă aşa a bătut de tare… A rupt vântul şi eoliana aia.”
Reporter: “Aşa de puternic a fost?”
Bătrână: “Puternic domnule. Puternic.”

Și în Fălticeni, judeţul Suceava, bucăţi din două acoperişuri s-au desprins sub puterea vântului, fiind proiectate pe mai multe autoturisme parcate, dar şi pe unele din trafic.

Iar șoferul unui camion surprins de furtună în județul Suceava a filmat momentul în care vijelia puternică îi clătina vehiculul în mers.

Rău a fost şi în Olt. La Slatina, resturi din două acoperişuri au ajuns pe cinci maşini.

O perdea deasă de ploaie a înghițit rapid orașul Cluj-Napoca, iar pe străzi s-au format șuvoaie. Vizibilitatea a fost atât de scăzută încât mulți șoferi nu s-au încumetat să își continue drumul și au tras pe dreapta până s-a potolit furtuna.

Grindina cât oul a secerat culturi și pomi în Sălaj, în câteva zeci de minute. Vijelia a doborât mai mulți arbori și stâlpi. La Măeriște, acoperișul unei case a fost lovit de trăsnet și a luat foc.

Vântul puternic a făcut pagube și în Bistrița. În cartierul Unirea, acoperișul unui bloc a fost pus la pământ. Tabla s-a desprins și a căzut pe două mașini parcate. Apartamentul de la mansardă, recent renovat, a fost distrus de ploaie.

Femeie: “A venit vremea mare, un sunet mare şi ne-a luat acoperişul. A trebuit să mai pună gresia, faianţa şi acum nu-i nimic. Tot e plouat.”

Rafalele puternice au rupt și mai mulți copaci, iar aleile s-au umplut de crengi.

A plouat puternic și în Bihor, la Groși. Și acolo șoferii aflaţi în trafic s-au oprit până când a trecut urgia.

În schimb, la Curtea de Argeș nu au fost stricăciuni. Dar spectacolul oferit de natură a dat fiori. Cerul s-a întunecat brusc, apoi a fost brăzdat de fulgere, iar tunetele abia au contenit.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here