Calendar Ortodox 2 august 2021. Astăzi este prăznuit un mare sfânt! Mulți români îi poartă numele

Calendar Ortodox 2 august 2021. Creștin ortodocșii de pretutindeni îl cinstesc în această zi pe Sfântul Ștefan, prăznuit și în data de 27 decembrie. Astăzi este amintită aducerea moaștelor sale. Credincioșii trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri.

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost condamnat la moarte după ce a anunțat în mod public divinitatea Mântuitorului. Potrivit tradiției creștine, moaștele sale au fost duse de către Gamaliel, în satul Cafargamala de lângă Ierusalim, pentru a fi îngropate.

Totodată, învățăturile creștine amintesc că Gamaliel, un renumit învățător al legii evreiești, a trecut la dreapta credință și a fost cel care l-a îngropat și pe Nicodim, prietenul lui Ștefan, care a plâns la mormântul sfântului până a murit.

De asemenea, se spune că după sute de ani Gamaliel s-a înfățișat de trei ori în vis lui Lucian, preotul din Cafargamala. După înfățișarea respectivă, Lucian s-a dus la Patriarh și a luat binecuvântare pentru a dezgropa osemintele sfântului. Astfel, moaștele acestuia au fost mutate cu procesiune în Sion, pentru a fi înmormântate într-o biserică ridicat de boierul Alexandru.

Mai apoi, când boierul respectiv a murit, acestuia i s-a făcut un sicriu de chiparos și a fost îngropat lângă mormântul Sfântului Ștefan. Se spune că soția boierului a luat racla sfântului și a dus-o la Constantinopol. Așadar, racla a fost așezată de împăratul Constantin în palatul împărătesc.

Amintim că astăzi este zi post iar credincioșii care îl țin nu au voie să consume alimente pe bază de carne, lapte sau ouă. Acesta este troparul Sfântului Ștefan, rugăciune bună de rostit în această zi: „Încununatu-s-a creștetul tău cu diademă împărătească, pe urma luptelor pe care le-ai pătimit pentru Hristos Dumnezeu, luptătorule cel dintâi printre mucenici. Că vădind nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău, de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L totdeauna pentru sufletele noastre.”

Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii:

  • Binecredinciosul împărat Justinian cel Mare;
  • Sfântul Mucenic Foca.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here