Martorii în dosarul grupării Oacă din Caracal refuză audierea. Le este frică? Instanța a emis mandate de aducere în mai multe rânduri

Nicușor Oacă

Mai mulți martori în dosarul în care membri ai grupării Oacă din Caracal au fost trimiși în judecată, de DIICOT Olt, pentru camătă și șantaj refuză să vină la audierile dispuse de instanța de judecată, astfel că magistrații s-au văzut nevoiți să emită mandate de aducere în mai multe rânduri.

În data de 16 aprilie, anul acesta, Tribunalul Olt a hotărât citarea primilor cinci martori menționați în rechizitoriul trimis în instanță de DIICOT – Biroul Teritorial Olt, pentru audieri, la termenul din 5 mai. La acest termen, trei dintre martori, Pascu Bogdan Mihai, Smarandache Moni Lucian şi Rusu Ionel Sergiu, nu s-au înfățișat, instanța hotărând emiterea de mandate de aducere pe numele lor.

La termenul din 25 mai s-a decis citarea următorilor șapte martori din rechizitoriu pentru data de 18 iunie, când doi dintre ei, Zaharia Petre Relu şi Roşca Alin Ionuţ, nu s-au prezentat.

La următorul termen, din 1 iulie, instanța s-a confruntat din nou cu absența mai multor martori, deși ei fuseseră citați pentru această dată. Au fost emise noi mandate de aducere pe numele Roşca Alin Ionuţ (citat în două rânduri), Zanfir Valentin Cătălin, Baciu Ninel şi Smarandache Alexandra Georgiana.

Surse apropiate cauzei susțin că este posibil ca unora dintre martorii menționați în rechizitoriu să le fie frică să vorbească în fața judecătorilor, dată fiind influența inculpaților.

Dosarul de cămătărie și șantaj în care Nicușor Daniel Oacă a fost anchetat alături de Dragoș Măru Bran, Cătălin George Predescu, Florea Pîrlogea, Nicușor Camen și Mircea Adrian Predescu, a fost trimis în instanță de DIICOT în noiembrie 2019. Doi dintre inculpați, respectiv Dragoș Măru Bran, Cătălin George Predescu, sunt în arest preventiv, în vreme ce Nicușor Oacă și Florea Pîrlogea au fost plasați sub control judiciar.

Cauza a ajuns în instanță după ce, în 3 aprilie 2019, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au efectuat 32 de percheziții pe raza mai multor localități din Olt, la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de persoane, proxenetism și cămătărie. 78 de persoane au fost duse, atunci, la audieri.

Descinderile au avut loc pe raza municipiului Caracal și a comunelor Traian, Redea, Drăghiceni, Fărcaşele şi Tia Mare.

În urma cercetărilor a reieşit faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane violente ar fi constituit un grup infracţional organizat. Acestea acordau împrumuturi cu dobânzi între 20% și 100% lunar, iar pentru a recupera sumele de bani, recurgeau la ameninţări, şantaj şi lipsire de libertate în mod ilegal a persoanelor vătămate.

În acest dosar a fost implicat şi Dan Dumitrescu, poliţistul din Caracal care, în luna august 2019, a fost destituit. Ulterior, în noiembrie, el și-a reluat atribuțiile în Poliție după ce a obţinut în instanţă suspendarea dispoziţiei prin care a fost destituit, până la finalizarea procesului pe care l-a intentat Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cerând anularea acestui act administrativ – proces câștigat, de altfel, de omul legii.

Dragoş-Măru Bran și Nicușor Camen sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și santaj, iar Nicușor-Daniel Oacă, Cătălin-George Predescu, Florea Pîrlogea și Mircea-Adrian Predescu au fost trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat şi de camătă.

Următorul termen este mâine, când jandarmii ar urma să îi aducă la audieri pe cei patru martori care au lipsit la termenul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here