Acasă Local Actualitate Se dau bani d...

Se dau bani de la stat! Cine va primi 500 de lei lunar. Se dă lege

Consumatorii vulnerabili vor fi ajutaţi de stat la plata facturilor. Totul este prevăzut într-o lege ce ar putea fi adoptată în septembrie. Sub ce nivel de venit pe persoană sau pe familie se vor acorda aceste ajutoare?

Veşti bune pentru românii cu o situaţie materială mai puţin fericită! Legea consumatorului vulnerabil ar putea fi adoptată în luna septembrie, iar oamenii ar putea fi sprijiniţi la plata facturilor chiar din această iarnă.

“Este o soluţie să venim să ajutăm persoanele care au nevoie cu adevărat”

Anunţul a fost făcut chiar de către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Oficialul îşi exprimă speranţa că proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul de energie vulnerabil, care se află în acest moment în Parlament, va fi adoptat în luna septembrie.

Mai mult, Popescu susţine ideea evansării termenului la care actul normativ să intre în vigoare, în aşa fel încât consumatorii vulnerabili să poată fi sprijiniţi financiar la plata facturilor începând cu iarna acestui an. Termenul iniţial era anul 2022, scrie news.ro.

“Este proiect de lege în Camera Deputaţilor, sper să fie aprobată în luna septembrie, să putem oferi această protecţie, devansa termenul de intrare în luna octombrie a anului acesta şi să avem o protecţie atât pe gaze naturale, pe energie electrică, pe lemn de foc, că populaţia se încălzeşte cu diverse… asta este o soluţie să venim să ajutăm persoanele care au nevoie cu adevărat”, a declarat ministrul Energiei, marţi, pentru Antena 3.

De ce insistă Virgil Popescu pentru devansarea termenului de aplicare a legii?

Legea consumatorului vulnerabil ar trebui să se aplice din septembrie anul viitor pentru iarna 2022-2023, însă Virgil Popescu spune că termenul ar trebui devansat. Motivul: la momentul la care proiectul de lege a fost trimis în Legislativ nu se prevedea reluarea activităţilor economice care au dus la creşterea tarifelor energiei şi gazelor pe pieţele internaţionale.

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost întocmit de către specialiştii de la Ministerul Muncii. Potrivit documentului, consumatorii vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Pragurile de venit până la care se acordă ajutorul

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este, conform aceluiaşi proiect, de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here