Acasă Local Actualitate Este oficial:...

Este oficial: Se schimbă legea în România. Toți românii trebuie să știe

Începând de săptămâna viitoare, Guvernul va aduce modificări importante modului în care românii, dar şi autorităţile locale, trebuie să gestioneze gunoiul menajer. Ce schimbări va aduce Ordonanţa de Urgenţă.

Schimbări în România când vine vorba despre gunoiul menajer: de săptămâna viitoare se schimbă legislaţia!

Autorităţile locale, obligate să colecteze selectiv gunoiul menajer

Este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă ce va fi adoptată de către Guvern, săptămâna viitoare, care prevede că numai 10% din gunoiul municipal va mai fi depozitat până în 2030.

Mai mult, autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul la grămadă, fiind nevoie de o colectare selectivă, la care România este codaşă în acest moment la nivel european.

“OUG care va intra în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va veni cu o modificarea substațială în ceea ce privește colectare selectivă. Astăzi, legea permite ca colectarea să nu se facă pe 4 fracții. Deși am avut propuneri să păstrăm această excepție de la regulă, noi, ministerul Mediului, suntem ferm convinși că doar prin legislație clară și sancțiuni aspre putem obliga atât autoritățile locale cât și companiile prestatoare de servicii de salubritate să respecte această regulă.

Nu va mai exista nicio posbilitate ca autoritatea publică să desfășoare servicii de salubritate altfel decât prin colectare pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă, deșeuri menajere. (…) Este o provocare uriașă pentru autoritățile locale. De cele mai multe ori lucrurile au fost făcute foarte rău.

Responsabilitatea este a UAT-urilor, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere politic. Această responsabilitate politică este cea care blochează decizii radicale, dar importante pentru depozitarea deșeurilor”, a spus, miercuri, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

România reciclează doar 11% din totalul deşeurilor; media europeană e la 50%

Media europeană de reciclare din totalul deşeurilor este de circa 50%. Campioana Europei la acest capitol este Germania, cu o rată de 70%. România, din păcate, reciclează numai 11% din totalul deşeurilor. Doar Malta mai este în spatele nostru, cu 6,5%.

La Iași, de exemplu, există deja un centru pentru gestionarea deșeurilor. Și-a început activitatea în aprilie. Are o capacitate de procesare de 1.500 de tone de deșeuri pe lună, însă până acum media lunară nu a depășit o mie de tone, relatează Digi24.

Din cele o mie de tone de deșeuri care ajung în fiecare zi la centrul respectiv și care sunt ridicate din containerele de colectare selectivă din oraș, doar 60-70% trec de proba sortării și pot fi valorificate.

“10 – 12% din total deșeu ajunge la stația de sortare, mă refer în primul rând la zona metropolitană. Și undeva la 5 – 6% în mediul rural, mai îndepărtat de centrele urbane.

Hârtia, cartonul se transformă în celuloză și apoi în cărți, în ziare, în reviste, în hârtie de scris, pet-ul și plasticul în general se pot transforma inclusiv în țesături. Dozele de aluminiu se topesc și sigur că pot reintra in circuitul de fabricare”, explică Ion Apostol, specialist tehnic.

“Comunitatea trebuie organizată în așa fel încât să arate cetățeanului cum să facă lucrul ăsta”, “Consider că acest lucru ar trebui să înceapă din școli, mai ales de la vârstele fragede, chiar de la grădiniță”, sunt de părere românii.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here