Acasă Local Actualitate Calendar orto...

Calendar ortodox marți, 17 august. Trei sfinți importanți, celebrați astăzi. Cui trebuie să îi spunem La mulți ani

Calendar ortodox marți, 17 august. Trei sfinți importanți, celebrați astăzi. Cui trebuie să îi spunem La mulți ani. Află ce sfinți importanți sunt sfințiți în această zi de marți în sfântul calendar.

 

Marți, 17 august, este o zi importantă în Calendarul ortodox din România și avem mai mulți sfinți importanți al căror nume îl cunoaștem printre prieteni și apropiați. Unul dintre aceștia este Sfântul Mucenic Miron. Tot astăzi mai celebrăm pe Sfinții Mucenici Filip și Ciprian.

Cine a fost Sfântul Mucenic Miron din Calendarul ortodox

În aceasta luna, în ziua a saptesprezecea, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Miron.

Acest sfânt a trait în zilele împaratului Deciu (249-251) si ale lui Antipatru domnul Ahaiei. El era cu vrednicia preot bisericii, cu buna întelegere, bogat si de neam cinstit, iubit fiind si de Dumnezeu si de oameni. În ziua Nasterii lui Hristos intrând Antipatru în biserica, sa prinda pe crestini ca sa-i chinuiasca, Sfântul Miron umplându-se de râvna dumnezeiasca, l-a înfruntat.

Drept aceea a fost mult chinuit si silit ca sa aduca jertfa la idoli. Dar el a refuzat; atunci i-au scos fâsii de piele de la umeri pâna la picioare, dintre care el luând una, a azvârlit-o în obrazul lui Antipatru. Dupa aceasta a fost supus sfântul la felurite chinuri. Iar apoi a fost dus de acolo la Cizic, si acolo, prin sabie, i s-a taiat capul, si asa si-a primit cununa muceniciei, scrie calendar-ortodox.ro care spune că viata sfântului mucenic Miron este cunoscută după Sinaxarul parintelui Macarie de la Manastirea Simonos-Petras de pe Muntele Athos.

Sființii Filip și Ciprian, celebrați marți de asemenea

Tot marți avem și pomenirea Sfintilor Mucenici Straton, Filip, Evtihian si Ciprian.

Acesti sfinti mucenici aflându-se în Nicomidia, întradins se duceau la priveliste, de învatau poporul ce se strângea acolo si-i scoteau din închinarea la idoli, si-i aduceau la credinta lui Hristos. Odata, vazând domnitorul privelistea fara de oameni, si aflând ca sfintii mucenici învata poporul sa paraseasca viata de veselie si ca traiesc alta viata noua, calcând obiceiurile lor cele parintesti, a poruncit de au adus pe sfinti înaintea lui cu graba.

Acestia stând de fata si marturisind ca ei tin credinta în Hristos, si ca nu vor înceta a învata pe altii, au fost adusi la priveliste si dati la fiare salbatice. Si fiind paziti nevatamati de ele au fost chinuiti în alte multe feluri. În cele din urma bagându-i în foc, au luptat lupta cea buna pentru Hristos, si biruind au luat cununa, mai spune Calendarul Ortodox.

Ce sfinți mai sunt pomeniți astăzi, 17 august

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Tirs, Levchie, Coronat si cu sotiile lor. Tot în aceasta zi, pomenirea Preasfintei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria în Armatia.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here