Ședință la Guvern pe tema creșterii facturilor la energie: ”Vom lua cele mai dure măsuri”

Premierul Florin Cîțu i-a convocat, marți, în ședință la Palatul Victoria pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, dar și reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.

Motivul acestor discuții este legat de creșterea prețurilor la energie.

Piaţa de energie a fost liberalizată de la 1 ianuarie, iar, între timp, facturile au explodat. Energia electrică costă acum mai mult cu 25% mai mult faţă de vara anului trecut, arată datele statistice.

Premierul vrea acum explicaţii de la autorităţile din domeniu.

”Eu când am vorbit de reforma companiilor de stat am fost foarte clar, ineficiențe nu vreau să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii – și de asta am și chemat și ANPC-ul aici – o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesajul meu foarte clar, nu vreau ca nimeni dintre companii să profite de această situație, să-și umfle profiturile de o situație conjuncturală.” – a spus premierul Cîțu la începutul ședinței.

Șeful Guvernului a mai spus că Executivul pe care îl conduce își va ”asuma” adoptarea Legii consumatorului vulnerabil, care, deși a fost inițiată din 2012…a stat prin Parlament, deoarece nicio guvernare nu a vrut să o adopte.

”Ne asumăm noi acest lucru”, a mai spus Cîțu.

Planul este ca cei mai vulnerabili consumatori, cu venituri mici, să primească sprijin după ce mulți au acumulat restanțe uriașe.

Guvernul estimează că sunt 400.000 de consumatori vulnerabili care vor putea primi ajutor şi pentru plata electricităţii, dar şi a gazelor.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here