Studiu: Ar putea exista o explozie a cazurilor de gripă în acest sezon. Care este explicația

Gripa a fost, practic, ”inexistentă” în timpul pandemiei Covid-19, dar acest lucru s-ar putea schimba în curând. Potrivit unor studii, gripa ar putea reveni în toamna și iarna aceasta.

Potrivit unui studiu, ar putea exista între 100.000 și 400.000 de spitalizări în sezonul gripal 2021-2022, potrivit Live Science.

Studiul, publicat în medrXiv subliniază importanța vaccinurilor împotriva gripei în acest an. Spitalizările putea fi evitate dacă ratele de vaccinare împotriva gripei cresc cu 20% până la 50%.

„Vaccinarea cât mai multor persoane împotriva gripei va fi esențială pentru evitarea acestui scenariu”, a declarat dr. Mark Roberts, expert în Sănătate și autorul unuia dintre studii.

Anul trecut au existat puține cazuri de gripă, cel mai probabil din cauza măsurilor luate în contextul pandemiei de coronavirus, cum ar fi distanțarea socială, închiderea școlilor, purtarea măștilor de protecție și restricțiile de circulație.

În timpul sezonului gripal 2020-2021, rata de spitalizare din cauza gripei, în SUA, a fost de doar aproximativ patru spitalizări la 100.000 de persoane, comparativ cu rata obișnuită de 70 de spitalizări la 100.000 de persoane. Decesele legate de gripă au scăzut cu 95%.

Într-unul dintre noile studii, condus de Kyueun Lee, cercetător postdoctoral la Pitt Public Health, cercetătorii au folosit un model matematic numit modelul Susceptibil-expus-infectat-recuperat (SEIR). Ei au simulat epidemii de gripă folosind date din 2009 până în 2020.

Acest scenariu ar putea fi evitat dacă ar crește procentul persoanelor vaccinate împotriva gripei.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here