Cauza morții lui Ion Caramitru. Actorul s-a îmbolnăvit la începutul lunii august

Scena românească este mai săracă, iar lumina reflectoarelor s-a stins, pentru o clipă, la ultimul rol. Ion Caramitru a încetat din viață duminică seară, la spitalul Elias din Capitală.

Actor și director al Teatrului Național din Bucureşți din 2005, Caramitru avea 79 de ani. A jucat şi în peste 40 de pelicule cinematografice, de la “Pădurea Spânzuraților” până la „Ștefan Luchian” sau „Liceenii”. Ion Caramitru a avut o contribuție importantă și în timpul Revoluției din decembrie 1989, iar pentru o perioadă a fost ministru al Culturii.

Ion Caramitru a fost și va rămâne unul dintre cei mai valoroși artișți ai României. A interpretat magistral roluri precum Hamlet sau pictorul Ștefan Luchian, însă pe lista lui sunt strânse sute de roluri în filme și piese de teatru de care generații diferite își aduc aminte cu plăcere și emoție.

În 1964, la începutul carierei sale actoriceșți, a jucat în celebrul film „Pădurea Spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei.

Dar acest rol a fost doar începutul pentru un actor talentat care a reușit să se impună pe scenă că un virtuoz. Cine nu își aduce, oare, aminte cu simpatie de dirigintele copiilor pe care Caramitru l-a jucat în seria de filme “Liceenii” sau în “Declarație de dragoste”?

Ion Caramitru nu a fost doar actor, ci şi regizor, şi a pus în scenă piese la Teatrul Naţional şi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.

George Ivașcu, actor: „Vorbesc de un mare actor, că vorbesc de un mare regizor, că vorbesc de directorul Teatrului Național I.L. Caragiale în anul Caragiale, putem spune foarte multe, dar cred că putem reduce totul la numele Ion Caramitru, care este un brand al teatrului românesc”.

Ion Caramitru a fost și unul dintre participanții la Revoluția Română și una dintre primele voci care s-au adresat românilor după fuga lui Nicolae Ceaușescu.

De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, inclusiv o stea pe Aleea Celebrităților din Bucureșți, și o medalie din partea Casei Regale, care a reacționat la vestea morții artisului.

Pentru Ion Caramitru, pasiunea pentru teatru a rămas mereu pe primul loc, iar interpretările sale din Shakespeare rămân memorabile. La fel și cele ale dramaturgiei românești.

Ion Caramitru s-a îmbolnăvit la începutul lunii august, și nu a mai putut susține spectacolele programate. A fost internat la Spitalul Elias unde medicii au descoperit o infecție în sânge. Tratamentul nu a dat însă rezultate, iar actorul a încetat din viață duminică. Pentru colegi, dar și pentru marele public, el va rămâne o legendă a teatrului și filmului românesc.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here