Acasă Național Eșec total la...

Eșec total la UNTOLD. Nici măcar Lucian Bode nu a purtat masca de protecție. Reacția organizatorilor

Organizatorii UNTOLD anunțau că măștile de protecție vor fi obligatorii în cadrul spectacolelor, iar UNTOLD este cel mai sigur loc public din România, în contextul în care este vorba despre o rată de vaccinare de 75%. Evenimentele din ultimele trei zile însă s-au întâmplat într-un mod diferit.

Deși aveau mai multe slogane precum „Eroii poartă măşti dintotdeauna”. „Protejează tărâmurile magice. Poartă mască, dacă e aglomerat” „Lasă-i magiei loc să se desfăşoare. Păstrează distanţa de 1,5 metri între tine şi alţi magicieni”, în final, UNTOLD a fost un eșec organizatoric.

Nimeni nu a respectat aceste reguli, nici măcar ministrul Lucian Bode sau primarul Emil Boc. Pe de altă parte, organizatorii susţin că Untold rămâne „cel mai sigur loc public din România”, având o rată de vaccinare de 75%.

„Pe toată durata festivalului, participanţii vor fi informaţi asupra obligativităţii de a purta mască”, se arăta în comunicatul de presă transmis cu trei zile înainte de începerea festivalului. Şi la conferinţa de presă la care au participat autorităţile locale, s-a transmis clar mesajul.

La rândul său, şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, Sebastian Cliţan anunța atunci că vor fi aplicate sancțiuni tuturor celo care încalcă regulile.

„Masca e obligatorie de la intrarea în festival şi pe tot timpul desfăşurării festivalului. O să veghem la respectarea acestor măsuri şi o să aplicăm sancţiuni acolo unde nu se respectă”, a susţinut şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, Sebastian Cliţan.

În ciuda acestor declarații, Adevărul l-a surprins la Untold pe primarul Emil Boc, care nu purta nici el mască de protecție. Acest lucru s-a întâmplat în cea de a doua zi de concert, atunci când edilul se îndrepta spre ieşirea din festival alături de soţia sa.

Sursa foto: Adevarul

Ministrul Afcerilor Interne, Lucian Bode, care a fost prezent sâmbătă noaptea, în zona VIP a festivalului, nu purta mască nici el conform fotografiilor surprinse de Clujust. Ministrul a postat fotografia oficială, în care atât el, cât şi primarul Emil Boc, sunt ambii cu măşti, însă a uitat curând de mască.

De ce au eșuat organizatorii

Pentru a afla ce a dus la un astfel de eșec din punct de vedere organizatoric, Adevărul a vorbit cu mai mulți paricipanți despre respectarea normelor sanitare.

Un francez de 25 de a declarat că s-a arătat foarte surprins de faptul că românii nu poartă mască, în contexutl în care în Franța restricțiile sunt mai dure. „Am fost surprins că românii nu poartă mască, nici aici, nici în oraş. În Franţa, mulţi oameni se plâng de mască, dar o poartă. Am fost foarte surprins. Eu sunt vaccinat, nu am o problemă, dar sunt nişte limite”, a spus acesta pentru sursa citată, fără a purta masca de protecție.

„Nu ştiu dacă e atât de sigur să nu porţi mască, pentru că putem să fim purtători. Dacă nu-l testezi pe om când intră… Toată treaba e pe partea economică. Vom vedea de săptămâna viitoare cum iar umblăm cu declaraţie”, a mai adăugat acesta.

O altă tânără din Austria a declarat pentru sursa citată că a venit cu masca de protecție, însă a renunțat la ea odată ce a văzut că lunea nu porta. Pe de altă parte, Prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard Istvan, a precizat că legislaţia prevede, în cazul festivalurilor publice, pe lângă numărul maxim de participanţi, masca de protecţie este obligatorie.

Întrebat câte amnezi s-au acordat pentru nepurtare de mască el a precizat: „Aşa cum a meţionat şi ministrul Bode, s-au aplicat peste 300 de amenzi contravenţionale”, însă nu a spus dacă au existat și amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție.

Pe de altă parte, întrebat de Adevărul, purtătorul de cuvânt a declarat că s-au făcut dosare penale pentru trafic şi consum de droguri şi au fost date contravenţii în legătură cu circulaţia pe drumurile publice, încălcarea ordinii şi liniştii publice, combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi a regulilor privind fumatul în locurile publice, adică nicio sancţiune însă privind lipsa măştii.

Pentru ce s-au dat amenzile 

A fost contactat și purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă, Ramona Pop, pentru explicaţi, însă aceasta nu a răspuns la telefon sursei citate.

Directorul general al Untold, Bogdan Buta, spunea la conferinţa de dinaintea începerii festivalului, că se doreşte ca festivalul să fie un „model global” în ceea ce priveşte securitatea. În schimb, uuna dintre persoanele din centrul de comandă care se ocupă de siguranţa festivalului a precizat sursei citate că este dificil ca oamenii să poată fi obligați să poarte masca de protecție.

„E foarte greu să le ceri oamenilor să poarte mască, atunci când sunt cu paharul de bere în mână. Ce ar trebui să facă? Să işi dea masca jos de fiecare dată când beau? Riscul nepurtării măştii este foarte mic astfel că autorităţile nu s-au stresat cu acest aspect”, spunea acesta.

În ciuda imaginilor surprinse la Untold, reprezentanții festivalului au încredere în continuare în regulile impuse. Edy Chereji a vorbit despre obligaţiile organizatorilor privind obligaţiile de securitate medicală.

Potrivit acestuia, participanții sunt obligați să intre la festival doar cu mască de protecție și chiar pot primi o mască de protecție grauită în cazul în care este nevoie.

„Noi, în calitate de organizatori, avem obligaţia de a permite accesul în festival doar persoanelor care poartă mască. Dacă festivalierii nu au mască la intrarea în festival, noi suntem pregătiţi şi le oferim măşti gratuit. Apoi, în întreg perimetrul festivalului noi comunicăm participanţilor toate măsurile prevăzute de către autorităţi inclusiv cele legate de mască. Aceste lucruri se comunică la toate scenele, în zona food precum şi în zonele de intersecţie din festival. În final însă, fiecare persoană este responsabilă de felul în care se raportează la prevederile legate. Pe de altă parte trebuie să vedem şi contextul în care oamenii aleg sau nu să poarte mască”, a spus el pentru Adevărul.

Totodată acesta a mai adăugat că cifrele arată foarte clar că Untold este cel mai sigur loc public din România, n contextul în care măsurile de triaj epidemiologic au fost unele stricte.

„Cele 3 zile de festival ne arată clar, pe cifre, că UNTOLD este cel mai sigur loc public în Romania, datorită măsurilor de triaj epidemiologic, cele mai ample aplicate până acum la orice eveniment din România şi din Europa: acces exclusiv în baza certificatului european digital Covid, ceea ce înseamnă că scanăm absolut toate certificatele şi validăm dacă o persoană este vaccinata, trecută prin boală sau are un test PCR şi mai ales perioada de valabilitate ale acestora.

Iar dacă un participant nu este nici vaccinat, nici trecut prin boală nici testat cu PCR, are posibilitatea de a intra în festival doar în baza unui test antigen negativ, care poate fi făcut numai în cele 28 de centre oficiale UNTOLD, din cele 6 oraşe mari din ţară. Iar în urma acestor măsuri, primele zile ne-au arata următoarele rezultate: 75% din cei prezenţi în festival sunt persoane vaccinate.

Altfel spus, festivalul UNTOLD are o rata de vaccinare de 3 ori mai mare decât media de vaccinare pe ţară. Deci în UNTOLD participanţii se află într-un mediu controlat, de 3 ori mai sigur decât orice alt loc public din ţară, lucru demonstrat iată şi de statistică. În plus, facem teste rapide în cele 28 de centre din ţoaţă tara pentru cei care nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală sau testaţi PCR”, a mai spus sursa citată.

Totodată, el a vorbit și despre numărul persoanelor testate în centrele speciale pentru festival. Potrivit acestuia, 30 de persoane au fost depistate ca fiind infectate, fără a mai putea ajunge în apropierea festivalului.

„Astfel că joi, vineri şi sâmbăta s-au testat peste 21.000 de persoane în centrele noastre, special pentru UNTOLD, ceea ce reprezintă cam 15% din totalul de teste făcute în toată România, în ultimele 3 zile. Dar din cele 21.000 de teste, în cele 3 zile, au fost depistate 30 de persoane infectate, care nu au mai ajuns nici măcar în apropierea festivalului deoarece odată depistate au intrat automant pe protocolul sanitar stabilit de către autorităţi, iar unele dintre ele nici măcar nu au mai pornit spre Cluj, descoperind în oraşul de domiciliu că sunt infectate.

Toate aceste cifre de până acum nu lasă nici o urma de îndoială că că ne-am respectat promisiunea şi că am realizat în perimetrul UNTOLD, cel mai sigur mediu public. Am aplicat toate măsurile prevăzute de autorităţi, plus unele suplimentare cum este folosirea exclusivă a certificatului european Covid, sau faptul că inclusiv minorii de peste 7 ani au trecut şi ei prin acelaşi sistem de triaj epidemiologic cu testare sau cu dovada vaccin”, a mai adăugat el.

UNTOLD, cel mai strict festival din lume

Edy Chereji a mai subliniat faptul că nu există un alt eveniment care să impună măsuri atât de stricte precum UNTOLD. El a mai vorbit și despre brățările care dovedeau testarea negativă antigen. Potrivit acestuia, brățările erau valabile doar două zile, în contextul în care rezultatul unui test antigen este valabil 48 de ore.

Organizatorii au descoperit frauda vineri la prânz, iar poliția a intervenit și ea.

„Nu există nici un alt eveniment de orice natură, nici o altă industrie care să fi aplicat până acum masuri atât de stricte, precum cele implementate de noi. Şi tocmai fiindcă am aplicat măsuri foarte foarte stricte, care nu au putut fi ocolite de absolut nici o persoană, s-a răspândit rapid vestea că la UNTOLD nu se poate intra ca şi prin alte locuri şi că nu poate fi păcălit sistemul, fiindcă totul este foarte strict. Şi atunci sigur că dacă unii şi-au dat seama că nu poţi păcăli sistemul, s-au gândit să încerce macar îl fenteze. Dar nici asta nu a fost posibil.

Şi cu această ocazie profit de moment să lămuresc şi subiect care a fost dezbătut în media în ultimele zile, legat de câteva zeci de brăţări care dovedeau testarea negativă antigen, pe care o persoană le-a sustras fraudulos dintr-un centrul medical partener şi a încercat să le comercializeze prin mediul online. Acele brăţări permiteau accesul doar pentru zilele de joi şi vineri (rezultatul unui antigen fiind valabil doar 48 de ore), iar noi am descoperit frauda vineri la prânz, imediat ce au fost sustrase în mod fraudulos. Am sesizat poliţia, persoana a fost identificate şi toate brăţările au fost recuperate.

În plus, că o extra măsură, în paralel cu sesizarea fraudei către poliţie, pentru ziua de vineri, am aplicat instant o nouă regulă la accesul în festival pentru persoanele ce prezentau brăţară antigen negativ şi anume, pe lângă brăţară fiecare persoană trebuia să prezinte şi dovada testării negative realizate doar în centrele noastre alături de actul de identitate. Aşa că şi în cazul acesta, nu a existat nici o persoană care să intre în mod fraudulos în festival şi care să pună în pericol sănătatea celorlalţi participanţi”, a mai spus acesta.

El a mai menționat că toate aceste lucruri fac ca UNTOLD să fie cel mai sigur loc public din România, subliind faptul că în cazul în care rata de vaccinare a populației din România ar ajunge la 75%, așa cum a fost la UNTOLD, de abia atunci România ar putea fi la fel de sigură ca festivalul.

„V-am spus mai multe lucruri, dar cred că e important că oamenii să vadă întreg contextul, gradul ridicat de siguranţă din punct de vedere epidemiologic al festivalului care, cum spuneam la început, este de 3 ori mai mare decât în orice alt loc public din România! Cred că asta e cheia în care trebuie să ne raportam la UNTOLD 2021, ca fiind cel mai sigur loc public posibil din România şi chiar din Europa, ca fiind cu adevărat un stimulent pentru cei care îşi doresc să se vaccineze sau testeze, data fiind rata impresionantă a celor prezenţi la festival pe baza vaccinului.

Daca rata de vaccinare a populaţiei din României ar ajunge la media 75% atât cât este rata de vaccinare din UNTOLD, atunci abia am putea spune că toată Romania este la fel sigura cum este în acest moment festivalul UNTOLD! Până atunci însă cred că este evident faptul că UNTOLD este în acest moment cel mai sigur loc public din ţara noastră”, a mai adăugat sursa citată.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here