Acasă Național Motivul pentr...

Motivul pentru care s-au scumpit gazele în România. Statul român profită de pe urma majorărilor

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, este de părere că scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale a venit cu cele mai mari avantaje pentru statul român. Acesta și-a argumentat pe îndelete afirmația.

Dumitru Chisăliță spune că scumpirea prețurilor la gaze și energie electrică a produs mari avantaje statului, subliniind că scumpirea a determinat creșterile veniturilor din TVA, iar conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena a determinat o creștere cu 500% a acestora.

„Creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevenţelor pentru gaze la preţurile de la Viena a determinat o creştere a veniturilor din redevenţe cu 500%. Creşterea preţurilor a determinat creşterea veniturilor din TVA cu 48%. Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piaţă de autorităţi, promovând scandaluri şi inventând vinovaţi”, a spus specialistul.

Acesta a mai spus că Gazprom nu poate fi considerat vinovat de scumpiri, deoarece prețul de achiziție de gaz de la ruși este sub cel folosit per Bursa Română de Mărfuri (BRM).

„Unii zic că Gazprom este vinovat de preţurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceştia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piaţa de gaze al ANRE, arată că preţul de achiziţie al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub preţul din acel moment de pe BRM, de 73,61 lei/MWh”, susţine Dumitru Chisăliţă.

Autoritățile ascund adevăratul vinovat

Dumitru Chisăliţă susține că Asociația Energia Inteligentă a efectuat o analiză asupra prețului mediu pe BRM, din care reiese că prețurile gazelor naturale nu au atins nivelurile din 2019. Cu toate acestea, prețurile au crescut cu până la 150% pentru consumator.

Acesta dă și un exemplu în acest sens și spune că, în luna iunie a acestui an, prețul mediu cu care s-au vândut gazele pe piața angro a fost de 92,5 lei/MWh, în timp ce prețul ofertat pe piața clienților clasici din piața concurențială a fost între 123-160 lei/MWh.

„Autorităţile vorbesc de nişte «vinovaţi inventaţi», ascunzând în fapt că principalul câştigător al scumpirilor este Statul Român, căruia îi convine postura de a încasa foarte mulţi bani de pe urma consumatorilor”, a încheiat expertul în energie.

În acest context, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat pentru adevărul.ro că există o legătură între scumpiri și redeverențele calculate prin raportare la prețul gazelor raportat la Bursa de la Viena. Mai mult decât atât, Dumitru Chisăliță a mai spus că toate cheltuielile unui producător se reflectă în factura consumatorului final.

Concret, dacă prețul gazului crește la Bursa de la Viena, producătorii români plătesc redevențe în funcție de acest preț, urmând ca această cheltuială să fie inclusă automat în facturile consumatorului final. Așadar, facturile mai mari nu înseamnă doar redevențe mai mari, ci și TVA mai mult de încasat.

„Din toată povestea asta are de câştigat doar statul. Dacă facturile s-au dublat, s-a dublat şi valoarea încasată de stat din TVA, au crescut şi redevenţele. Şi nu v-am mai spus de dividendele pe care le încasează statul”, a încheiat Dumitru Chisăliţă.

Cum am ajuns în această situație

ANMR a stabilit, în februarie 2018, ca prețul de referință pentru gazele naturale extrase din România să fie calculate în funcție de prețurile de tranzacționare de la Bursa de la Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești.

În aprilie 2018, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, venea și spunea că legarea plății redevențelor de un preț de referință raportat la bursa de gaze de la Viena este, de fapt, o greșeală.

„Preţul de referinţă trebuia actualizat şi iniţierea acestui proces a avut loc în 2014. Preţul trebuia actualizat, dar trebuia actualizat într-un fel în care să facă sens şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere economic şi, mai ales, din punct de vedere al funcţionării pieţei. În momentul în care legi plata redevenţelor de un preţ de referinţă de la Baumgarten (bursa de gaze din Austria, n.r.), faci o greşeală. De ce Baumgarten, şi nu alte platforme de tranzacţionare? N-avem interconectare cu Baumgarten, nu putem să vindem la Baumgarten”, a afirmat Răzvan Nicolescu.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here