Acasă Național Plângere pena...

Plângere penală împotriva lui Dominic Fritz! Primarul este acuzat de discriminare

Avocatul timișorean Alexandru Mușătoiu a anunțat, pe Facebook, că va face plângere pe numele primarul Timișoarei, Dominic Fritz, după ce a cerut, public, instituirea de restricții doar pentru persoanele nevaccinate. Cu toate acestea, se pare că opiniile primarului Timișoarei ar fi susținute și de premierul Florin Cîțu, care a anunțat joi că se va lua o decizie astfel încât restricțile privind carantinarea să nu fie aplicate persoanelor vaccinate. În acest sens, primarul Timișoarei a transmis un mesaj de susținere pentru premier. 

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, ar putea să răspundă în fața legii, după ce a cerut, public, instituirea de restricții doar pentru persoanele nevaccinate, spune avocatul timișorean Alexandru Mușătoiu, după ce a anunțat, pe Facebook, că va face plângere pe numele lui Fritz.

„Vă anunț oficial că mâine voi depune personal plângere penală împotriva primarului Fritz pentru incitare la discriminare. Ce e prea mult, e prea mult!”, a scris avocatul Alexandru Mușătoiu pe Facebook.

Florin Cîțu, de partea lui Dominic Fritz

Între timp, premierul Florin Cîțu a anunțat că se va lua o decizie astfel încât restricțile privind carantinarea să nu fie aplicate persoanelor vaccinate. În acest sens, primarul Timișoarei a transmis un mesaj de susținere pentru premier.

„Salut decizia premierului Florin Cîțu de a reveni asupra hotărârii de a impune restricții generalizate asupra localităților, precum Timișoara, pentru vaccinați și nevaccinați deopotrivă. Anunțul de astăzi privind libertatea de mișcare pe baza certificatului verde va stimula vaccinarea și va susține economia, în special sectorul Horeca.

Este o victorie a normalității și mă bucur că vocea noastră s-a făcut auzită. Apelul de ieri cerea exact acest tip de acțiune: libertate de mișcare și de întrunire a celor vaccinați, cu respectarea măsurilor de protecție încurajarea și extinderea vaccinării, sprijinirea mediului economic.

Dar să nu uităm: situația este în continuare foarte serioasă. Spitalele din Timișoara sunt pline. Vă rog mult să fiți la fel de precauți cum ați fost la începutul pandemiei. Purtați mască, păstrați distanța și, dacă nu ați făcut-o deja, vaccinați-vă. Este singura cale să ieșim din acest coșmar.”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Fritz: Cer ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile

Iată și postarea inițială a primarului Timișoarei, Dominic Fritz, care l-a făcut pe avocatul Alexandru Mușătoiu să spună ca va depune plângere penală.

„Nu, nu sunt de acord! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care NU mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naționale, Timișoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri.

Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți.

Cer imperativ Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară.

Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților. 97% dintre cei internați în luna septembrie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt nevaccinați.

Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie. În Timișoara s-a organizat primul maraton de vaccinare. Primăria a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraș. Primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timișoara, într-un proiect pilot pus pe picioare împreună cu Ministerul Sănătății. Am organizat caravane și un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa. Am avut 13 centre de vaccinare, în toate zonele.

Pe scurt, am creat condiții ca toți timișorenii care vor să se vaccineze să o facă. Avem 230.000 de persoane vaccinate complet în județul Timiș și peste jumătate sunt din Timișoara. Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Și cu numărul de teste, că iarași județele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricții.

Este timpul să acordăm recunoaștere, prin măsuri clare, responsabilității individuale și colective și să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleași restricții.

Toată lumea știa că va veni încă o toamnă dificilă, și ne-am pregătit. Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de ”paturi” pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timișoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit și acasă, locuitorilor din întreg județul este, în continuare, activ. La fel și aplicația Pandemic Controller care leagă Spitalul Victor Babeș de medicii de familie pentru urmărirea pacienților cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt acțiuni de ameliorare a efectelor.

Singura cale să prevenim internările la ATI și pierderea altor vieți, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricțiile generalizate, la fel ca și relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea”, a scris primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pe Facebook.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here