Lovitură pentru șeful ALDE Olt, Ioan Ciugulea, în dosarul mitei de 300.000 lei. Ce a decis instanța

Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Olt a dispus, vineri, începerea procesului în cazul lui Ioan Ciugulea, președinte al ALDE Olt și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru o mită de peste 300.000 de lei, pe care inculpatul ar fi primit-o de la o companie pentru a dispune plata la timp a contractelor încheiate cu autoritatea publică.

Judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecății după ce i-a respins lui Ioan Ciugulea toate cererile și excepțiile invocate de acesta, ca neîntemeiate.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Ciugulea Ioan ca neîntemeiate. În baza art. 342 C.P.P. raportat la art. 36 alin. 1 lit. a CPP şi art. 41 alin. 1-2 CPP constată competenţa funcţională, materială şi teritorială a Tribunalului Olt în soluţionarea prezentei cauze penale. În baza art. 346 alin. (2) C.P.P. constată: – legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 216/P/2019, emis de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Națională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, la data de 23 februarie 2021, privind pe inculpatul Ciugulea Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1, rap. la art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.p. – legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. În baza art. 346 alin. (2) teza finală C.P.P. dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Ciugulea Ioan”, se arată în încheierea Tribunalului Olt.

Decizia nu este definitivă, inculpatul având drept de contestație în termen de trei zile de la comunicare.

Președintele ALDE Olt va fi judecat, în stare de libertate, pentru o mită de peste 300.000 de lei, pe care ar fi primit-o, în mandatul de vicepreședinte al CJ Olt, de la o firmă pentru a dispune plata la timp a contractelor încheiate de aceasta cu autoritatea publică.

Pentru plata mitei, spun anchetatorii, reprezentanţii societăţii comerciale care executa contractul ar fi simulat un circuit fictiv cu mai multe societăţi comerciale, subcontractante. Aceste societăţi ar fi supraevaluat serviciile prestate în derularea unor contracte preexistente.

„În perioada septembrie 2012 – martie 2013, inculpatul Ciugulea Ioan ar fi primit efectiv suma de 309.002 lei din mita a cărei promisiune o acceptase anterior, astfel: suma de 150.000 lei ar fi fost virată prin două transferuri bancare efectuate în baza unor operaţiuni comerciale fictive, din conturile bancare ale unei societăţi comerciale (subcontractantă a societăţii comerciale căreia îi fusese atribuit proiectul) în conturile bancare ale altei societăţi comerciale (deţinute de inculpat); suma de 159.002 lei ar fi fost virată la cererea inculpatului Ciugulea Ioan, în perioada 06.09.2012 – 25.03.2013, din conturile aceleiaşi societăţi comerciale către o firmă de la care societatea deţinută de inculpat ar fi cumpărat materiale de construcţii”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii nu au putut pune sechestru pentru că Ioan Ciugulea nu are pe numele său bunuri imobile sau mobile de valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here