Acasă Național România plâng...

România plânge! Mor pe capete. Mărturisiri din Iad: Nu le ajunge aerul. Se luptă pentru fiecare respirație

Pacienții Spitalului Colentina se luptă pentru a supraviețui! Cadrele medicale vin cu mărturii șocante despre starea actuală a celor internați: „Avem pacienți cu ‘sete de aer’, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație.”

Românii internați în secţiile de Terapie Intensivă ale Spitalului Colentina trec prin clipe de coșmar din cauza lipsei de oxigen. Un medic de la ATI anunță public situația dificilă pe care pacienții și cadrele medicale încearcă să o depășească.

Laura Zarafin, medic ATI de la Spitalul Colentina, vorbește despre starea pacienţilor. Odată ajunși la ATI, starea lor de sănătate se agravează mult mai repede decât se întâmpla în primele valuri ale pandemiei.

Care este starea actuală a secțiilor ATI?

În prezent, secţiile ATI din întreaga țară sunt mai pline ca niciodată de pacienţi infectaţi cu virusul COVID-19, cu toate acestea, medicii din România fac eforturi supraomenești pentru a potolii „setea de aer” a persoanelor internate.

„Suntem toți epuizați, nu numai fizic ci și psihic, pentru că vedem pacienți în stare extrem de gravă, cărora nu le ajunge aerul, panicați, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație. Aș spune că în aceste 18 luni am văzut decese cât am fi văzut, probabil, în cinci-șase vieți profesionale. Este nu numai frustrant, este greu de suportat psihic.

Pacienții care ajung în ATI – deci cei cu forme critice de insuficiență respiratorie data de SARS-CoV-2 – sunt pacienți cu ”sete de aer”, dispneici, cu saturații extrem de mici, dar conștienți, în ciuda hipoxemiei. Senzația noastră este că starea lor se agravează mult mai repede decât se întâmpla în celelalte valuri ale pandemiei.”, a spus dr Laura Zarafin, potrivit romaniatv.net

Medicul ATI a mai adăugat că numărul pacienții a căror stare de sănătate este din ce în ce mai gravă este format din cetățenii care au ajuns la spital după o săptămână de izolare fără tratament.

„Este de remarcat că, acum, cei mai mulți pacienți critici COVID vin mult mai târziu la spital, după 7-10 zile de stat acasă fără tratament sau cu diverse tratamente autoadministrate, după ce citesc diverse păreri de pe internet. Prezentarea la medic târzie și lipsa tratamentului încă din primele zile de simptomatologie, cred că sunt cauzele principale ale mortalității mari.”

Ce soluție avem în fața virusului?

În lupta cu virusul, dr Laura Zarafin recomandă vaccinarea.

„Este adevărat că vaccinurile anti-COVID nu împiedică infectarea, dar pregătesc organismul uman pentru o reacție mai rapidă și mai adecvată la întâlnirea cu virusul. Este adevărat și că eficiența vaccinurilor nu este atât de mare pe cât s-a comunicat după primele studii – de 98-99% -, dar trebuie să avem în vedere și că aceste vaccinuri s-au realizat pentru varianta inițială a virusului. Totuși, dacă ne uităm la țările cu rată mare de vaccinare – Emiratele Araba, Portugalia, Marea Britanie, Suedia, Franța, Italia -, observăm că ATI-urile sunt aproape goale. Aș spune deci că, dacă ne-am fi vaccinat în proporție de 75%, cel mai probabil numărul de cazuri critice ar fi fost foarte mic”, a mai spus aceasta.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here