Octavian Jurma avertizează: În următoarele două săptămâni, 1 milion de români se vor îmbolnăvi de Covid, 10.000 vor muri

Octavian Jurma face previziuni sumbre pentru România. Medicul epidemiolog a analizat evoluția pandemiei în ultimele patru săptămâni și a ajuns la concluzia că în următoarele 14 zile aproximativ un milion de români se vor infecta și 10.000 vor muri din cauza COVID-19.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma susține că, în prezent, România are de 20 de ori mai multe cazuri decât în vaful valului 1 de Covid: „Da, valul acela în care am stat 30 de zile în carantină ca să nu ajungem ca Lombardia”.

Octavian Jurma: „Am ajuns mai rău ca Lombardia”

„Vă dați seama că azi (n.r.- luni, 18 octombrie) avem de 25 de ori mai multe cazuri azi decât în urmă cu 8 săptămâni? Avem de 20 de ori mai multe cazuri decât în vârful valului 1. Da, valul acela în care am stat 30 de zile în carantină ca să nu ajungem ca Lombardia. Acum am ajuns mai rău ca Lombardia pentru că am refuzat carantină de 30 de zile și prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le arătăm noi italienilor cum arătă un val pandemic în care politicienii au luat locul medicilor”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Potrivit medicului epidemiolog, vârful pandemiei ar putea fi atins în următoarele două săptămâni.

„Vom continua la acest nivel stratosferic inca cel putin 2 saptmani:

– 1 milion de romani se vor mai imbolnavi in urmatoarele 2 saptamani dintre care vom depista doar 200,000 de mii

– 10,000 de romani vor fi ucisi de COVID-19 in urmatoarele 2 saptamani dintre care vom depista doar 5,000 mii

Nu va arat aceste cifre ca va ingrozesc ci ca sa va trezesc. Politicienii (Parlament, Guvern, Presedinte) trag de timp cu circul politic si ne ametesc cu minciunile lor populiste in speranta ca vor scapa si din valul 4 fara carantina pentru ca au scapat cu 10,000 de morti pe val si pana acum.

Ei iti spun ca au mai ramas „doar 1-2 saptamani pana la varf”. Dar pentru fiecare saptamana ascendenta mai trebuie sa adugam una descendenta la valori similare. Fiecare saptamana pierduta are consecinte exponential mai grave pentru noi ca societate. Inmultiti cu 2 tot ce se intampla pana la varf. Aceste valori sunt inevitabile intr-o evolutie nestanjenita a pandemiei”, avertizează Jurma.

Când va fi vârful valul 4 de Covid în România

„Nu stim, pentru ca suntem aproape orbi la aceasta rata de testare. Cel mai probabil este ca vom vedea varful in urmatoarele 2-3 saptamani dar acesta poate fi „vazut” doar in retrospectiva, cand vom avea o saptamana descendenta. Exista o mica sansa sa depasim varful in aceasta saptamana.

Este indubitabil ca rata de crestere a pandemiei a scazut si ca avem o „rezistenta” in jurul pragului de 20,000 de cazuri pe zi. In acest stadiu al pandmeiei, problema nu mai o reprezinta insa maximele saptamanale care sunt plafonate natural de numarul scazut de teste, ci minimele care continua sa creasca mai lent dar sustinut si pun presiune pe plafon. Desi e posibil ca in aceasta saptamana valorile zilnice se treaca chiar de 19,000 cazuri noi, e putin probabil ca plafonul de 20,000 sa fie strapuns. Prognoza curenta ramane conservator optimista in asteptarea unui varf pana la finalul lunii octombrie si intrarea pe o panta descendenta la inceputul lunii noiembrie.

Din pacate pentru sistemul medical amanarea chiar si cu o saptamana a atingerii varfului este devastatoare. Faptul ca saptamana trecuta nu am atins inca varful inseamna ca urmeaza inca doua saptamani de crestere a numarului de cazuri grave care necesita internare si ATI. Dar nu mai avem paturi de ATI si paturi cu oxigen in spitale si multi prefecti si alti lideri locali sau cetrali tot placa „avem de toate” si „la noi nu sunt probleme” o pun la televizor. E inutil sa mai facem prognoza oentru inernari si ATI pentru ca necesarul depeste deja cu sute de paturi capacitatea.

Stiu ca saptamana trecuta a parut infernala insa abia din saptamana asta o sa vedem in spitale impactul zilelor cu peste 15.000 de cazuri noi pe zi. Din nefericire nu doar numarul de cazuri noi se dubleaza in valul 4-Delta de pe luni pe marti in Romania ci cel al numarului de decese. Acest debut inseamna ca vom depasi si pragul de 500 de decese pe zi in aceasta saptamana (probabil chiar maine) si vom pierde peste 3,000 de vieti pana duminica la ora 13. Pentru fiecare viata amenintata de COVID-19 medicii si asistentii dau o batalie epuizanta in spitale. Nici cele mai puternice spirite nu rezista sa piarda lupta de zeci de ori pe saptamana mai ales cand relaxarea care umple spitalele continua…Chiar daca nu ne pasa de ceea ce se intampla in spitale, numarul de decese ne va lovi pe toti. Indiferent ce credem despre pandemie si vaccin sunt prea putini care vor putea nega moartea unui cuoscut. Moartea este ultimul apel la trezirea din minciuna”, scrie Octavian Jurma.

Luni, 18 octombrie, în România s-a înregistrat un nou record la Terapie Intensivă: au fost 1.764 de persoane internate la ATI. De asemenea, potrivit bilanțului, în 24 de ore s-au înregistrat 10.141 de cazuri noi de COVID și 261 de decese. Până astăzi, de la începutul pandemiei, 42.042 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here