Restricțiile pentru cei fără certificate, opționale pentru instituțiile publice. „Treceți de ușa aceea, nu m-ați văzut aici”

Cei care trebuie să aplice legea nu s-au grăbit să respecte regulile: în primării, de exemplu, unde cetățenii aveau diverse probleme de rezolvat la Starea Civilă. Urmăriți un material filmat cu o cameră ascunsă.

La prima oră a dimineții, la Primăria Sectorului 2, nimeni nu verifica dacă persoanele care intră în clădire sunt vaccinate ori au un test PCR negativ – așa cum prevede hotărârea guvernului.

În aceste condiții, echipa Știrilor PRO TV s-a plimbat fără nicio restricție pe la două servicii: Stare Civilă și Decese, unde era plin de lume.

– Să mergeți să luați bon de la intrare.
– Am înțeles.
– După aceea, pot să intru dacă nu sunt vaccinată?
– Da.
– Da? OK!
”.

Câteva ore mai târziu am revenit, iar regulile se schimbaseră. Nimeni nu mai avea acces în sediu fără certificat verde.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Cred că ați venit prea devreme după ce a fost data aceasta Hotărâre de Guvern.”

ReporterEra ora 10.

Radu Mihaiu: „Înțeleg ce spuneți. Așa cum spuneam, ne organizăm pe parcursul zilei de astăzi. Dacă vă duceți acum, o să vedeți că sunteți verificați”.

La Primăria Sectorului 4, singura măsură luată a fost ca oamenii să rămână în curte pentru a se evita aglomerația de pe holuri.

Aici, cetățenii completau pe genunchi sau pe câte un perete diferite documente, apoi intrau fără ca agentul de pază să le ceară certificatul digital. Tot așa am intrat și noi.

Fiți atenți, treceți de ușa aceea sus. Nu m-ați văzut aici…”.

La etaj, însă o funcționară vigilentă ne-a întors din drum.

– Aveți certificate verzi?
– Nu.
Sunteți testați?
– Nu.
– Păi, și cum v-a dat voie să urcați?
– Aveam nevoie de o informație.
– Informație… Haideți afară, că vine control! Cum le-ai dat voie, că nu au nimic? N-au voie în instituție, indiferent ce și cum!
”.

Accesul în instituțiile publice se face în baza unui certificat digital care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Chiar și așa, primăriile sunt obligate să le asigure și celor nevaccinați accesul la diferite servicii.

Adică ar fi trebuit deja să aibă ghișee în aer liber, mai ales pentru urgențe precum eliberarea unui certificat de deces sau de naștere. Reprezentanții biroului de presă din Primăria Sectorului 4 au precizat că va exista un astfel de serviciu funcțional.

Scandal la Primăria Sectorului 5: ”Este strigător la cer!” 

Nici reprezentanții Primăriei Sectorului 5 nu au apucat să monteze un ghișeu afară. În schimb, mai mulți polițiști locali verificau certificatele de vaccinare, iar cine nu avea, completa documentele în curte, iar un funcționar din primărie cobora să preia actele. Situația a generat un scandal.

Pentru Protecția Copilului trebuie să mă vaccinez. Strigător la cer!”.

Știrile PRO TV precizează că echipa care a intrat în instituțiile publice este vaccinată și a folosit pretextul nevaccinarii doar pentru acest demers jurnalistic.

Și în alte orașe, reprezentanții instituțiilor statului spun că nu au avut timp, de vineri până marți să se organizeze. Cum sunt cei de la Direcția de Taxe și Impozite din Bistrița.

– Vi s-a verificat certificatul verde ?

– Nu, momentan nu”.

Șefa instituției invocă lipsa unui aparat de scanat, când de fapt certificatele pot fi verificate prin intermediul unei aplicații care poate fi instalată pe orice telefon mobil.

Camelia Morar, șef serviciu Urmărire și Încasare: „Am înțeles că la Biroul de Înmatriculări Auto s-a cumpărat un aparat, probabil se va cumpăra și la Primăria Bistrița sau s-a cumpărat și urmează să se aducă un aparat de scanat.

– Practic, astăzi încă nu ați scanat buletinele?

– Nu avem încă cu ce”.

Dar au fost și locuri unde regula a funcționat de la deschidere. La sediul Primăriei Galați, după ce a fost lipit afișul prin care au fost anunțate noile restricții, zeci de persoane au făcut cale întoarsă.

Nu m-au lăsat să intru de aici de la poartă fără certificat”.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here