Cum arată autobuzele electrice achiziționate de Primăria Slatina. Primarul Moț, la prima plimbare/ VIDEO+FOTO

Primarul Slatinei, Emil Moț, a prezentat, marți, modelul de autobuz din care primăria a achiziționat, cu fonduri europene, primele 10 bucăți ce vor fi livrate de fabricant începând cu luna decembrie a acestui an, câte două pe lună. Autobuzele sunt sută la sută ecologice, au dotări opționale, precum internet wi-fi sau mufe USB pentru încărcarea telefoanelor. Ele au și rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Bateriile au o capacitate de 190 de kilowați care conferă autobuzelor o autonomie de peste 200 de kilometri. Alte opt autobuze electrice vor sosi, printr-un alt proiect, până la sfârșitul anului următor.

Proiectul primelor 10 autobuze electrice, sută la sută ecologice, are o valoare de 25 de milioane de lei, în vreme ce celelalte opt autobuze, finanțate prin Ministerul Dezvoltării, costă 27 de milioane de lei.

Primarul Emil Moț a făcut declarații în legătură cu aceste proiecte, după care, însoțit de viceprimarul Gigi-Ernes Vîlceleanu și de jurnaliști, a făcut o plimbare prin oraș cu autobuzul folosit doar pentru prezentare.

„După cum se știe, Primăria Municipiului Slatina a accesat, printr-un proiect pe POR, fonduri europene în valoare de 25 de milioane de lei, din care am cumpărat 10 autobuze full electric, ecologice, cu o lungime de 10 metri fiecare, cu 32 de locuri pentru pasageri, care vor începe să sosească de la sfârșitul lunii decembrie, anul acesta. În fiecare lună vor veni câte două, astfel încât în cinci luni vom avea o flotă completă de 10 autobuze ecologice și 10 stații de încărcare lentă ce vor fi montate în baza Loctrans.

Acesta este un prim proiect, pentru că municipiul Slatina a accesat fonduri și prin Ministerul Dezvoltării o finanțare de 27 milioane de lei, prin care am cumpărat alte opt autobuze tot full electric, cu o lungime de 12 metri și cu 35 de locuri pentru pasageri.

Deci, la finalul anului 2022 vom avea o flotă completă de 18 autobuze, complet electrice, ecologice, astfel că transportul nostru în comun va fi cu totul schimbat”, a declarat primarul Slatinei.

Edilul și-a manifestat speranța că slătinenii vor utiliza noile autobuze și că traficul din oraș va fi unul cu mult mai bun, pentru că cele două proiecte prin care au fost achiziționate cele 18 autobuze fac parte dintr-un proiect general destinat managementului integrat de trafic, care prevede și alte componente, precum montarea de semafoare inteligente care își vor schimba culorile în funcție de valorile de trafic.

„Un asemenea autobuz oferă tot confortul. Acum, noi nu le putem impune oamenilor să meargă cu autobuzul, dar, atâta timp cât este ecologic, nu poluează absolut deloc, iar mașinile noastre poluează.

Cele 18 autobuze sunt arhisuficiente pentru Slatina, nu doar să deservească platformele industriale, ci toate rutele pe care le vom stabili. Eu sper ca slătinenii să folosească aceste autobuze cât mai mult, că noi am făcut acest lucru pentru ei, pentru oameni. Sper, deci, să fie folosite.

Toate aceste autobuze fac parte dintr-un proiect mai mare, un proiect de management integrat al traficului, fonduri europene accesate de Primăria Municipiului Slatina prin care noi sperăm că vom fluidiza traficul din Slatina. Sunt foarte multe autoturisme, dar această problemă nu e doar în Slatina, ci în toată țara. Sperăm că prin acest management integrat, cu inteligență artificială, cu semafoare inteligente care în funcție de trafic, de valorile de trafic, își vor schimba culorile, să ajungem la o bună fluidizare a traficului”, a mai spus Emil Moț.

Ca dotări opționale, în interiorul autobuzelor există internet wi-fi, mufe USB pentru încărcarea telefoanelor, rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Printr-un alt proiect, pasagerii vor putea achiziționa bilete de călătorie fie fizic, fie on-line.

Un reprezentant al fabricantului a explicat că bateriile, sută la sută electrice, cu o capacitate de 190 de kilowați, conferă autobuzului o autonomie de 210 kilometri.

Încărcarea lentă a bateriilor, ce va fi efectuată noaptea, va dura maximum șase ore, iar încărcarea rapidă – 10, 15 minute.

În afară de cele 10 stații de încărcare lentă din baza Loctrans vor mai fi, în oraș, alte trei stații, de data aceasta pentru încărcare rapidă, prin proiectul de la Ministerul Dezvoltării.

După ce toate cele 18 autobuze electrice se vor afla în flota Loctrans, autobuzele vechi vor fi retrase din circulație.

„Ele sunt foarte vechi, sunt foarte multe probleme cu ele, au nevoie mereu de reparații. Într-un an de zile ele vor fi retrase”, a anunțat Emil Moț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here