Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, acţiuni de control și recomandări ale în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă.
Acțiunile de control vor fi realizare cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte.
Atfel, s-a dispus intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.
„Obiectivele controlate sunt pieţele agro-alimentare; abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii; unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării/patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
În cadrul acestor controale se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
Controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă
Informăm, pe această cale, consumatorii cu privire la măsurile sanitare veterinare necesare pentru evitarea apariţiei unor îmbolnăviri, respectiv: SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII. Este interzisă vânzarea porcilor vii de către persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar”, se arată într-un comunicat al DSVSA.
Sacrificarea porcilor în scopul comerciălizarii se realizează numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine.
„Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, neamenajate(inclusive comerț stradal). Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.
În cazul, în care proprietarul de animale constată :înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial.
Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, în următoarele situaţii
-dacă se observă modificări ale starii de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol”, se mai arată în comunicat.
Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.