Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat miercuri, 8 decembrie, că directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, Irinel Popescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie.
Decizia a fost luată după ce Irinel Popescu le-ar fi promis 100.000 de euro anchetatorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a scăpa de dosare.
Astfel, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Irinel Popescu pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, alături de administratorul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat al DNA, preluat de agerpres.ro
De asemenea, procurorii susţin că, în perioada decembrie 2017 – februarie 2018, Irinel Popescu, beneficiind de ajutorul celeilalte persoane, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, învestite cu instrumentarea şi soluţionarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat.
„Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menţionată, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri asigurătorii) şi în final soluţii de netrimitere în judecată”, spun anchetatorii.
Mai apoi, cu toate aceste „încercări”, la data de 31 martie, Popescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, conform DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
Irinel Popescu s-a născut la Filiași și a urmat Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, pe care a absolvit-o în 1977 cu media 9.98. Acesta a fost primul clasat la „Concursul de internat în specialități Chirurgicale” al promoției. Specializarea sa principală este chirurgia generală, la care a adăugat-o, în ultimul deceniu, pe cea hepatică.
Amintim că acesta a devenit foarte cunoscut în România după ce a introdus transplantul de ficat în practica medicală. În momentul de față, este membru corespondent al Academiei Romane, Sectia de Stiinte Medicale și conduce Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
Sursa: capital.ro