Amenzi pentru nevaccinații din România? Alexandru Rafila, anunț în direct

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii în România. Ministrul a declarat că nu este adeptul acestei abordări, iar prioritatea, în acest moment, este protecția persoanelor vulnerabile. De asemenea, ministrul a vorbit despre posibilitatea aplicării unor amenzi pentru persoanele nevaccinate.

Vor avea parte românii de vaccinare obligatorie? Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat care este poziţia sa în acest caz.

Rafila: Discuția, dacă vreți, este mai degrabă direcționată spre anumite categorii de populație

„Eu nu sunt adeptul aceste abordări (vaccinarea obligatorie – n.red.). Discuția, dacă vreți, este mai degrabă direcționată spre anumite categorii de populație care sunt la un risc mai mare să facă forme complicate și, mă rog, la risc de deces. În general, persoanele peste 60 de ani sunt.., la ele se pune această problemă.

Și mai este o problemă care în România, sigur este importantă, dar nu este cea mai importantă, este legată de doză la booster, doză aceea a treia, și sunt studii care demonstrează că această doză suplimentară generează un răspuns imun protector de bună calitate.

Astăzi am primit chiar un articol științific, chiar față de noua tulpină Omicron cu transmisibilitate mai ridicată, şi ați văzut că noi avem trei cazuri până în momentul de față – mă rog, două și 99%, că nu avem încă confirmarea finală – dar, totuși, e o tulpină transmisibilă, ea a apărut la trei persoane, care au fost vaccinate înainte. Dar, pe de altă parte, suntem și liniștiți că au făcut forme ușoare de boală sau, pur și simplu, sunt asimptomatici.

Adică, vaccinarea și-a demonstrat eficiența în cazul acestor trei persoane, dar sigur că vaccinarea, ca instrument de sănătate publică pentru atingerea imunității de grup, în momentul de față, având în vedere faptul că noi avem niște vaccinuri care au fost construite pentru varianta inițială a virusului, pe de-o parte, și faptul că avem aceste mutații succesive, pe de altă parte, este mai greu de atins și în mod evident discutăm mai multe despre protecția individuală sau a unor familii”, a spus Alexandru Rafila,la Antena 3.

„În momentul de față, mai ales că la o acoperire vaccinală cum este cea din România, de 40 și puțin la sută, este greu de obținut așa ceva. Avem o îngrijorare, (…) protecția persoanelor vulnerabile, a bătrânilor ar trebui să fie prioritară și este pentru noi.

Încercăm, împreună cu medicii de familie, să îmbunătățim această situație, pentru că noi avem o acoperire vaccinală la persoanele de peste 70 de ani de 30%, iar la cele de peste 80 de ani doar de 20 și ceva la sută”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă în România se vor aplica amenzi pentru cei care nu s-au vaccinat, așa cum se întâmplă deja în alte țări din Europa.

„Nu am auzit nicio discuţie nici în spaţiul public, nici în zona politică, cel puţin pe care o frecventez eu, legat de o astfel de eventualitate”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here