Avertismentul OMS: Numărul mare de cazuri cu Omicron ar putea copleși din nou sistemele de sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, marți, că Omicron, noua variantă a coronaviruslui, se răspândește mai repde decât tulpinile anterioare și este prezentă în majoritatea țărilor, informează CNBC.

„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio variantă anterioară”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări despre Covid-19 la Geneva.

„Până acum, 77 de țări au raportat cazuri de Omicron. Realitatea este că Omicron este prezent probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a mai spus acesta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că OMS este îngrijorată de faptul că țările spun despre Omicron că este o variantă ușoară a coronavirusului. Conform acestuia, deși Omicron este mai contagioasă, nu este încă clar dacă varianta provoacă o formă mai ușoară sau mai gravă a bolii decât tulpinile anterioare ale virusului.

„Am învățat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru”, a spus Tedros.

„Chiar dacă Omicron cauzează o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a avertizat acesta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai declarat că vaccinurile nu vor proteja singure populația lumii de Omicron, subliniind importanța măștilor de protecție și a distanțării sociale.

„Vaccinurile nu țin loc de măști. Vaccinurile nu țin loc de distanță. Vaccinurile nu țin loc de ventilație sau de igiena mâinilor. Țineți cont de toate într-un mod consistent”, a spus șeful OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here