Cum vrea statul să elimine RABLELE din orașe?! Câți bani cash primești dacă renunți la mașina veche. Sute de mii de români pot beneficia!

Ministerul Mediului are în plan introducerea unei noi metode pentru îndepărtarea celor 250.000 de mașini vechi de pe străzi promise de Guvern către UE prin PNRR.

Cetățenii proprietari de mașini mai vechi de 15 ani le pot valorifica fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoritățile locale, vor plăti pentru trimiterea la fier vechi a acestor mașini prin intermediul unui program complementar Rabla, o sumă de bani, care poate fi folosită după cum vrea proprietarul rablei predate. De altfel, aparent, singura condiție e să fii proprietar al unei mașini mai vechi de 15 ani, pe care vrei să o valorifici.

Suma pe care o recomandă AFM e de 3.000 de lei. Suma poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de posibilitățile administrațiilor locale. AFM și Ministerul Mediului lucrează și acum la definitivarea acestui program, care va fi prezentat zilele viitoare.

„Noi vom acoperi 1.500 de lei din această sumă, restul e responsabilitatea autorităților locale, dar acestea pot decide să ofere și alte lucruri în schimbul mașinii. Biciclete, trotinete electrice, depinde de ei”, a declarat pentru Economedia.ro, Lorand Fulop, șeful AFM.

Autoritățile vor să respecte promisiunea de a îndepărta 250.000 de mașini vechi de pe străzile României până în 2026. Oficialii AFM iau ca exemplu o strategie a orașului Sfântu Gheorghe, primul care s-a gândit la această formă de premiere a celor care vor să renunțe la mașinile mai vechi de 15 ani.

Aproximativ 1.500 de lei se plătesc ca Ecobonus celor care valorifică o mașină veche în programul Rabla. Cei de la AFM s-au gândit că cine renunță la mașină fără achiziționarea alteia ar trebui să plătească o sumă mai mare.

În 2022, programul Rabla va debuta pe data de 4 februarie, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

În 2021, programele Rabla Clasic și Rabla Plus au demarat pe data de 26 aprilie. Au adus și câteva noutăți: prima de casare de la Rabla Clasic a crescut la 7.500 de lei, ecobonusul pentru mașinile hibrid a fost majorat și el la 3.000 de lei (de la 2.500 de lei), iar ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km a crescut de la 1.000 la 1.500 de lei.

Sursa: romaniatv.net

1 COMENTARIU

  1. Acum 5 ani am cumpărat o mașină euro 6 ptr ca au spus ca vor baga un fel de taxa auto și am vândut masina mea euro 3 .Acum am vândut acea masina ptr ca am fost păcălit de politicieni și am cumpărat o rabla cu 3800 lei și restul de bani I am investit ca pana în 2026 mai este mult asa ca nu fac ei nimic cu rabla lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here