Propunerile PSD pentru criza facturilor: Plafonarea prețului la o valoarea mai mică cu 40% și dublarea consumului care e compensat

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a prezentat luni, înaintea ședinței coaliției, măsurile din energie pe care social democrații le-au convenit în ședința Consiliului Politic Național. Printre acestea se numără plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut și dublarea volumului pentru care prețul este compensat.

Potrivit legii adoptate anul trecut, prețurile au fost plafonate la cel mult 0.525 lei/kWh pentru energia activă și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale. Propunere PSD prevede un plafon de cel mult 0,303/kWh pentru energia activă și 0,20 lei/kWh la gazele naturale.

„Propunem reducerea plafonului cu aproape 40% și la gaze și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat și la energie și la gaze”, a declarat Radu Oprea.

În legea actuală, limita maximă pentru care se aplică compensarea este de aproximativ 307,83 kWh/lună la energia electrică și cel mult 2.762,51 kWh la gaze naturale.

„Aproape 90% dintre români ar beneficia de compensare prin măsurile propuse azi”, mai susține purtătorul de cuvânt al PSD.

Acesta a prezentat și alte măsuri cu care social democrații vor merge în ședința coaliției, programată la ora 17, la Parlament.

Măsuri structurale și alte tipuri de măsuri:

  • cele legate de facturile care au fost făcute greșit. Să se recalculeze fără penalități. În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă;
  • penalizarea dură a oricărui abuz;
  • supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul;
  • reglementarea marjei de profit pe tot lanțul. Trebuie mers pe tot lanțul astfel încât să impozitezi profitul acolo unde el este mai mare decât în condiții normale;
  • măsuri care trebuie luate pentru consumatorul casnic și pentru companii mici și mijlocii, instituții publice, școli, spitale, creșe și la infrastructura critică, mă refer la CFR. Aici, de asemenea, plafonarea prețurilor și scăderea TVA. Scădera TVA poate fi implementată de la 1 februarie atât pentru consumatorul casnic cât și pentru IMM-uri.

„Credem că pe un termen foarte scurt, un an de zile, transformarea sau continuarea programelor care sprijină IMM-urile pentru a deveni și producător și consumator, prin acele panouri solare. Exemplu, un service auto, un mic depozit logistic, de ce nu și o școală, trebuie sprijinite să devină furnizori”, a mai declarat Radu Oprea.

Întrebat despre impactul bugetar, acesta a precizat că analiza va fi prezentată de ministrul Finanțelor, însă „sunt valori care pot fi suportate din bugetul de stat”. „Au fost identificate resurse”, a mai declarat Oprea.

Liderii coaliției urmează să discute măsurile propuse de PSD și PNL, de la ora 17.

 Premierul Nicolae Ciucă anunța săptămâna trecută că de la 1 aprilie va fi aplicată o nouă schemă de ajutor în energie, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, spunea premierul.

Florin Cîțu, „este interesat de orice soluție pentru facturile la energie care nu discriminează și care se aplică unitar în toate sectoarele din economie”. Cîțu ar vrea o eșalonare a plății facturilor și un plan de investiții multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României. „Soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problema structurală a prețurilor din energie”, e de părere fostul premier.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here