Taxe majorate pentru maşinile second hand şi ITP mult mai riguros. Ce a declarat ministrul Mediului

Majorarea taxelor pentru maşinile second-hand ar putea fi adoptată curând. Ministrul Mediului spune că măsura are sprijinul primarilor.

Ministrul Mediului vrea o colaborare mai strânsă cu Ministerul Transporturilor pentru identificarea celor care aduc în România mașini care nu respectă normele de poluare.

“Toate mașinile care intră în țară și sunt înmatriculate trec prin filtrul ITP. Sunt acele controale obligatorii care sunt dese la mașinile vechi, sunt anuale, mai rare la mașinile noi. Acele controale trebuie să fie riguroase și ferme, astfel încât să nu treacă nicio mașină care poluează mai mult decât trebuie sau decât scrie în cartea mașinii”, a susținut ministrul Mediului.

Acesta a menționat că sunt cazuri când “procuratura descoperă locații unde aceste măsurători nu se fac cum trebuie” și “Ministerul Mediului trebuie sprijinit și de celelalte entități din țară: Unitățile Administrativ-Teritoriale, de cei care se ocupă de aceste controale în trafic și la ITP, și de celelalte ministere”.

„Am avut o discuţie lungă, de două-trei ore, cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi Asociaţia Comunelor, unde cei de la masă au susţinut clar o descurajare a înmatriculării maşinilor second hand în România şi au spus clar: taxare!

Există la nivelul autorităţilor locale o presiune uriaşă la înmatriculări. Era un domn primar la masă şi spunea că vin 40-50 de cereri de înmatriculare de la aceeaşi persoană. Sunt oameni care cu asta se ocupă”, a declarat, marţi, la TVR, ministrul Mediului.

Întrebat dacă pot creşte taxele actuale, ministrul a afirmat: ”Există o posibilitate, dar orice majorare de taxe sau orice taxă nouă trebuie pregătită, conform legii, cu 6 luni înainte, să nu fie cu aplicabilitate de pe o zi pe alta. Dacă se va ajunge la o astfel de decizie şi, din ce am înţeles de la unii reprezentanți ai autorităţilor locale, dânşii vor susţine (n.r. majorarea taxelor) în interesul localităţilor pe care le conduc, în interesul municipiilor”.

La începutul acestei luni, ministrul Mediului, Tánczos Barna, declara că în 2022 nu va fi implementată o taxă auto, o taxă de mediu sau o taxă de primă înmatriculare.

„În 2022 sigur nu va exista o taxă auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni bune lucrăm la eficientizarea programului Rabla.

Săptămâna aceasta se finalizează programul Rabla pentru versiunea 2022-2024. Am promis asociaţiilor de profil o predictibilitate”, a afirmat ministrul Mediului.

Acesta a precizat că în prezent există măsuri de încurajare a celor care doresc să cumpere autoturisme noi.

„În momentul de faţă nu există măsuri de descurajare, există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă, producţia autoturismelor din România”, a transmis atunci Tánczos Barna.

La finalul anului trecut, ministrul Mediului vorbea despre majorarea unor taxe pentru mașinile vechi și foarte poluatoare, întrucât în România există mai multe mașini second hand, decât noi. La negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante.

„Deci degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber. De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă.

Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi”, a declarat Tanczos Barna.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here