Sindicaliștii de la ALRO protestează, azi, la București, în fața Ministerului Energiei

100 de sindicaliști de la ALRO Slatina protestează, azi, 20 ianuarie, la București, în fața Ministerului Energiei, manifestându-și nemulțumirea față de creșterea prețului energiei electrice și gazelor naturale. Mitingul de protest vine după ce ALRO se vede nevoită să își reducă din capacitatea de producția, primul pas fiind în acest sens închiderea unei hale de electroliză. Trei dintre cele cinci astfel de hale vor fi închise până în luna martie.

Mitingul de protest se desfășoară între orele 11.00 și 13.00, sub deviza „Opriți asasinarea industriei din România”, după ce, la solicitarea Federației Sindicalei a Siderurgiștilor METAROM, Primăria Generală a Capitalei a aprobat manifestația.

La protest participă și sindicaliști de la alte companii de pe platforma industrială a Slatinei, care depind de aluminiul produs la ALRO.

Manifestarea de la București vine după alte două proteste organizate de sindicaliștii de la ALRO la Slatina, după ce, în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze, Consiliul de Administrație al companiei a decis, în ședința din 27 decembrie 2021, să reducă activitatea de producție a aluminiului primar, din cele cinci hale de electroliză urmând să mai rămână în funcțiune doar două.

Conducerea societății spunea atunci că nu are în vedere, pentru moment, concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de șomaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații, mai spun șefii Alro.

Sindicaliștii spun însă că „închiderea Alro este ireversibilă, întrucât redeschiderea capacităților de producție închise nu mai pot fi deschise pentru că nimeni nu va investi peste 150 de milioane de dolari în redeschiderea unei hale de electroliză, neavând siguranța că peste două zile poate să rămână fără energie electrică neputând să producă aluminiu, iar banii să fie învestiți degeaba, nimeni nu se va supune unui asemena risc”.

Sindicatele susțin că închiderea Alro va avea un impact major asupra taxelor și impozitelor locale și centrale, iar peste 20.000 de angajați proprii și din economia orizontală vor putea rămâne fără locuri de muncă. „Fără niciun sprijin financiar, pur și simplu vor merge către sărăcie și foamete”, spun liderii sindicali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here