Ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID. Ministrul Sănătăţii a explicat totul

Ministrul Sănătăţii a explicat circuitul pacientului în centrele de evaluare COVID. Alexandru Rafila spune că sunt peste 230 de astfel de centre la nivel naţional.

Ministrul Sănătăţii a explicat paşii pe care trebuie să-i facă un pacient care are simptome de COVID. Alexandru Rafila a declarat că există peste 230 de centre de evaluare care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății, acolo unde există o hartă interactivă.

Alexandru Rafila a explicat care este circuitul pacientului în centrele de evaluare.

„Sunt în toate județele țării. Sunt peste 230 de astfel de centre. Până azi s-au semnat contracte cu 173 dintre cele 230 – contracte între casele județene și aceste centre – pentru pachetul de servicii pe care pot să-l ofere. Există o hartă interactivă deja pe site-ul Ministerului Sănătății unde fiecare poate să vadă care sunt centrele operaționale din județul în care locuiește. Ea va fi completată pe măsură ce aceste centre semnează contractele și cred că mâine, cel târziu luni, toate vor semna contractele.

Centrele acestea sunt o parte a unei gândiri care să prevină supra-aglomerarea spitalelor și care să aducă mult mai aproape de cetățeni servciile medicale de care au nevoie”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.

Potrivit ministrului, unele dintre centre sunt la spitale, însă sunt separate de structura de Primiri Urgențe.

„Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este COVID, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci orice viroză – se duce la medicul de familie, medicul de familie îl evaluează sau îl și testează pentru că avem deja 3500 de medici de familie care fac lucrul acesta sau îl trimit la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul […]. Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre.

La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost diagnosticați pozitiv. Deci nu te testezi acolo. La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi, medicul de familie face monitorizare acestui pacient.

Dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, este internat pacientul în spital. Asta nu exclude în niciun fel pacienții care au o formă de boală manifestă, care au deficiență de oxigen care se pot duce direct la unitatea de Primiri Urgențe, fie că sunt testați, fie că nu. Și sunt testați la unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat Alexandru Rafila.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here