Fostul primar al Slatinei și ministru al Finanțelor Publice Darius Vâlcov a ajuns aproape de nerecunoscut. Așa a apărut, la începutul acestei săptămâni, la Curtea Supremă, care urmează să se pronunțe pe asupra repunerii pe rol și reluării judecării apelurilor declarate de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și de inculpații în dosarul în care Vâlcov a primit, la fond, la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate.
Darius Vâlcov a albit mult, iar obrajii îi sunt acoperiți cu bube, semne care trădează suferință.
La intrarea în sediul Curții Supreme și la ieșire a fost așteptat de celebrul Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu”, care l-a apostrofat cu deja cunoscutele lui epitete adresate celor cercetați de organele de cercetare penală sau celor trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție.
Protestatarul i-a oferit și un „tablou” care simboliza ideea de pușcărie, făcând astfel trimitere la tablourile semnate de pictori celebri în care fostul primar a investit foarte mulți bani despre care anchetatorii susțin că ar fi fost obținuți ilegal.
La aproape doi ani și jumătate de când dosarul în care a fost condamnat în primă instanță a fost suspendat în vederea tranșării pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a conflictului dintre Curtea Constituțională și ICCJ, fostul ministru al Finanțelor a revenit, la începutul acestei săptămâni, în fața Înaltei Curți, care, după ce CJUE s-a pronunțat, a citat părțile în cauză în vederea discutății repunerii pe rol și reluării judecării apelurilor declarate de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și de inculpații în dosar.
Pe data de 8 februarie 2018, Darius Vâlcov a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, şase ani pentru spălare de bani şi doi ani pentru operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia, urmând ca în final să execute o pedeapsă de 8 ani de închisoare.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.
În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.
După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei.
Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.