Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat începerea distribuirii iodului către populație, scrie realitatea.net.
El a atras atenția că pastilele se iau doar în cazul în care va fi nevoie, scrie.
„O să avem o campanie de utilizare și de păstrare a acestor pastile, care e posibil să nu fie utilizate, dar noi suntem responsabili să le asigurăm”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, într-o conferință de presă la Guvern, afirmând că nimeni nu trebuie să ia iod preventiv.
Distribuţia pastilelor fabricate de Antibiotice Iaşi se va face prin medicii de familie iar dozele de iod vor ajunge în casele tuturor românilor. Acestea se iau doar în situația unui accident nuclear.
La solicitarea autorităților, Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu.
„Mulțumesc personalului fabricii, care a reușit printr-o muncă intensă de 8 zile să termine întreaga comandă. 27 de milioane de comprimate au ajuns deja la DSP-uri, iar ultima cantitate este în curs de livrare”, a spus ministrul Rafila, în cadrul unei vizite la Antibiotice Iași.
Pastilele cu iod sunt la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est, după ce Vladimir Putin a lansat amenințări indirecte cu privire la potențiale atacuri nucleare.
Așa se explică faptul că, în doar câteva zile, mai multe famacii din Europa Centrală și de Est au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod. Iodul, pastile sau sirop, protejează organismul de cancerul de tiroidă, care este provocat de expunerea la radiații.
Ce se întâmplă în cazul unei bombe nucleare sau accident nuclear
În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din două motive – pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv, informează antena3.ro.
Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă.
Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea idurei de potasiu și e bine de știut că:
1. KI (iodură de potasiu) nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism și nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce tiroida este deteriorată.
2. KI (iodură de potasiu) protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului, de iodul radioactiv. Glanda tiroidă este partea a corpului care este cea mai sensibilă la iodul radioactiv
3. KI (iodură de potasiu) nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive decât iodul radioactiv – dacă iodul radioactiv nu este prezent, administrarea de KI nu este protectoare și ar putea provoca rău.
4. Sarea de masă și alimentele bogate în iod nu conțin suficient iod pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă. Nu utilizați sare de masă sau alimente ca înlocuitor pentru KI.
5. Nu utilizați suplimente alimentare care conțin iod în locul KI (iodură de potasiu). Ele pot fi dăunătoare și ineficace. Utilizați numai produse care au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).
„În condițiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodură de potasiu, ce conține iod stabil și apără glanda tiroidă.
Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroida a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, citat de antena3.ro.