CAS Olt anunță reglementări speciale necesare pentru prevenirea, depistarea și tratamentul diabetului zaharat

Începând cu data de 01.04.2022, pe lângă celelalte servicii deja existente, pentru depistarea precoce a factorilor de risc asociați bolilor cronice cu impact major în sănătatea publică, au mai fost introduse reglementări speciale necesare pentru prevenirea, depistarea și tratamentul diabetului zaharat, informează, miercuri, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt.

Astfel, în cadrul serviciilor de prevenție acordate de medicii de familie pentru asigurații adulți cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a hemoglobinei glicozilate (HBA1c).

„Biletul de trimitere se întocmeşte distinct pentru aceste investigaţii paraclinice cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei”, se arată în informarea CAS Olt.

În funcție de rezultatele investigațiilor recomandate, medicul de familie poate să includă pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să inițieze tratamentul cu DCI  Metforminum. Dacă la consultațiile ulterioare de control valoarea hemoglobinei glicozilate este ≥ 6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultație la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau la medici cu competenţă/atestat în diabet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here