Cine a vândut Alro și Artrom oligarhilor ruși/ Unul dintre aceștia, făcut de Darius Vâlcov cetățean de onoare al Slatinei

O articol publicat de ziare.com readuce în actualitate personajele din politică și din sferele de influență autohtone care au deschis ușile oligarhilor ruși spre economia românească.

Din materialul jurnalistic nu aveau cum să lipsească cele două companii slătinene, Alro și Artrom, intrate, cu ajutorul unora dintre personajele respective, sub controlul rușilor.

„Tiberiu-Ovidiu Mușetescu (decedat în 2009) a fost președinte al Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS) și ministru al Privatizării în Guvernul Năstase, în perioada 2001-2003.

În perioada cât Mușetescu a condus privatizările din România, rușii au acaparat cele mai importante active.

În 2001, compania germană Sinara Handel GmbH (parte a grupului rusesc TMK) devine proprietarul ARTROM SA. În 2004, TMK intră și în posesia Combinatului Siderurgic de la Reșița care devine unicul furnizor de materie primă pentru ARTROM.

Oligarhul Dimitri Pumpianski care controlează TMK, este cunoscut drept un susținător înfocat al lui Vladimir Putin.

Din acest motiv, Pupianski ocupă un loc de frunte în lista sancțiunilor, iar TMK a fost singura companie din România care a suferit de pe urma sancțiunilor.

Abia la mijlocul lunii aprilie conturile TMK din România au fost deblocate de către ANAF, iar angajații au putut să-și reia lucrul”, scrie ziare.com.

În 2002, Vitaly Machitsky devine, prin firmele sale și cu sprijinul lui Mușetescu, acționar majoritar al ALRO și ALPROM din Slatina și ALUM Tulcea, arată sursa citată.

„Machitsky deține și companiile Conef și IMEX Oil Limited care intermediază importul de gaze de la Gazprom.

În anul 2006, presat de Elena Udrea și Dorin Cocoș, Traian Băsescu intervine în favoarea ALRO ca să obțină energie la prețuri preferențiale de la Hidroelectrica.

În același an, managerul Conef, Dan Victor Alesandru, a devenit secretar de stat la Ministerul Economiei și a susținut afacerea necompetitivă, sub prețul pieței, între compania de stat (aflată în portofoliul Ministerului Economiei) și ALRO. Ulterior a primit acțiuni la Conef de la conducerea ALRO care este proprietarul Conef”, mai scrie ziare.com.

Printre admiratorii miliardarului rus Vitaliy Machitsky s-a numărat și Darius Vâlcov, pe atunci primarul orașului Slatina, care în 2010 a decis să-i acorde oligarhului titlul de Cetățean de Onoare al Slatinei.

„Alro SA, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de est, a sărbătorit recent 45 de ani de existenţă. Cu această ocazie, recunoscând stabilitatea pe termen lung a Companiei, Municipalitatea Slatina l-a numit pe Vitaliy Machitski Cetăţean de Onoare al Slatinei”, anunța, atunci, printr-un comunicat, conducerea Alro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here