Gigel Știrbu, inițiatorul principal al legii potrivit căreia ziua de 10 mai va fi marcată Ziua Independenţei Naţionale a României

Începând de anul acesta, sărbătorim ziua de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României.

Evenimentul care va fi sărbători în fiecare an i se datorează deputatului liberal de Olt Gigel Știrbu.

„La data de 8 iulie 2021 a fost promulgată Legea 189/2021, a cărui inițiator principal sunt.

Între anii 1866 -1947, ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României până când regimul comunist a denaturat faptul istoric şi a anulat această celebrare, instaurând ulterior 23 august drept zi naţională.

Să nu uitam că data de 10 mai reprezintă o zi crucială în istoria României!

Mai multe evenimente au avut loc în această zi: proclamarea lui Carol I ca domnitor al României, declararea Independenței și încoronarea lui Carol I în calitate de prim rege al țării noastre.

În 1866, pe 10 mai a fost proclamat Carol I Domnitor al României, iar, la 10 mai 1881, acesta a devenit primul rege al țării. În acel moment, 10 mai era deja ziua în care, la 1877, a fost ratificată declararea Independenței de Stat a României, prin care se desființa tributul plătit de țară către Înalta Poartă.

Pe 10 mai a fost serbată ziua naţională a României, între anii 1866 şi 1947, până la venirea comuniştilor la putere”, a scris, pe Facebook, Gigel Știrbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here