Adrian Chesnoiu: La Ministerul Agriculturii noi nu facem prețuri, ci venim cu politici agricole ca să menținem fermierii în producție

Ministerul Agriculturii nu face prețuri, ci vine cu politici agricole destinate fermierilor astfel încât să îi mențină în producție, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, joi, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

„La Ministerul Agriculturii, am declarat de foarte multe, noi nu facem prețuri, noi venim cu politici agricole destinate fermierilor astfel încât să îi menținem în producție. România produce – și încă producem alimente. Zona în care, din păcate, în ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari a fost zona de procesare, pentru că rând pe rând s-au închis fabrici de producție și ele în mod normal ar fi trebuit să fie înlocuite de unități noi, tehnologizate, făcute de mediul privat”, a declarat social-democratul.

Oficialul spune că România postdecembristă a trecut „de la o agricultură centralizată sub comanda statului, la o agricultură a privatului”.

„Chiar vreau să vă spun că m-a ros foarte mult acest lucru în decembrie, atunci când am preluat mandatul de ministru, am descoperit o ordonanță 13 din 1997, premier domnul Victor Ciorbea și garnitura, și cabinetul dumnealui, care prevedea că luăm un împrumut de 350 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional să restructurăm agricultura. Ce însemna restructurarea – 1.500 de societăți de producție agricolă trebuiau lichidate sau privatizate, 50 de societăți de piscicultură, unitățile de semințe, Semrom și Comcereal, trebuiau lichidate sau privatizate. Toate lucrurile acestea, dacă nu s-a pus nimic în locul lor în timp real…”, a continuat el.

Aderarea la UE ne-a prins descoperiți la capitolul capacități de producție, crede ministrul.

„După ce am aderat la Uniunea Europeană, s-a deschis o piață comună în care țările care n-au avut capacități de producție rentabile au avut cel mai mult de pierdut, pentru că s-a importat fără niciun fel de control din partea statului în rețelele alimentare, și atunci ne-au prins descoperiți”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here