Probe negative la bacterii, în cazul „Minulescu” Slatina. DSP Olt, primele rezultate

DSP Olt a primit vineri, 27 mai, rezultatele probelor de laborator în scandalul „Minulescu” Slatina, însă situația nu a fost lămurită și nu se știe exact de ce elevilor li s-a făcut rău. Reprezentanții DSP Olt așteaptă în continuare rezultatele pentru cinci probe coproculturi.

Rezultatele celor cinci probe luate din cantina liceului au arătat că alimentele nu erau infectate cu Salmonela, E. Coli, Stafilococus Aureus sau Shigella. Totodată, probele prelevate de la copiii ce au ajuns la UPU Slatina sunt negative la aceste bacterii.

Doar în cazul a trei probe ce au fost prelevate de la angajații din cantina unității de învățământ numărul total de germeni a fost depășit, însă acest lucru nu ar reprezenta o problemă.

Rezultatele de vineri nu lămuresc starea de rău pe care au acuzat-o elevii, ancheta epidemiologică fiind în desfășurare.

„Rezultatele de laborator ale investigațiilor la data de 27.05.2022:

-probe  de la bolnavi:

  • examene coprobacteriologice= 4, cu rezultate negative( pentru Shigella, Salmonella, Yersinia Enterocolitica, E. Colli, Stafilococus Aureus, B Cereus );
  • lichid de varsatura= 4, cu rezultate negative;

-probe de alimente = 5 probe, cu rezultate negative ( pentru Shigella, Salmonella, E. Colli, Stafilococus Aureus, B. Cereus );

-proba de apa= 1 ( consumator -Bloc Alimentar ), paramentrul Clor- sub limita minimă admisă și corespunzătoare din punct de vedere microbiologic;

-probe de sanitație = 10, din care: -7 corespunzătoare

-3 probe necorespunzătoare ( depășiri la N.T.G. (3), prezenta de enterobacteriacee ( 2 );

-probe stare de portaj la personalul deservent = 3 probe exudate naso- faringiene, cu rezultate negative ( pentru Streptococ beta hemolitic, Stafilococ Auriu)”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Autoritățile sanitare din județ au mai arătat că, în perioada 24- 25 mai 2022, s-au prezentat 23 de persoane în Serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu vârste cuprinse între 6-18 ani, cu simptomatologie digestivă, greață, vărsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale, din care s-au internat 15 persoane, adică 11 internate în Secția Boli Infecțioase și patru internate în Secția Pediatrie, ocazie cu care s-a declanșat ancheta epidemiologică. Toți pacienții au fost externați cu stare generală bună.

„În cadrul acțiunii de investigare cu laboratorul s-au recoltat atât probe biologice pentru stabilirea etiologiei (vărsături, scaune) de la bolnavi, la internare, cât și probe pentru verificarea condițiilor igienico-sanitare la nivelul Blocului Alimentar din cadrul colectivității de învățământ, probe de alimente, proba de apă,  cât și pentru evaluarea stării de sănătate a personalului care a pregătit meniul”, arată DSP Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here