După cazul „Ion Minulescu”, DSVSA Olt controlează toate cantinele din școli și grădinițe și unitățile de alimentație din apropiere

După cazul elevilor Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina care au ajuns la Urgențe cu stări de rău, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt ia la control toate cantinele unităților de învățământ din județ, dar și unitățile de alimentație din apropierea școlilor.

Măsura vine după ce DSVSA Olt a analizat o serie de probe luate din cantina Colegiului Național „Ion Minulescu”, unde a descoperit o neconformitate la un singur produs – smântâna, problemă remediată între timp. De altfel, cantina și-a reluat, de azi, activitatea.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor a finalizat analiza probelor de materie primă, prelevate în data de 25.05.2022, de la cantina Colegiului «Ion Minulescu» din Slatina.

La o singură probă din cele analizate, respectiv smântână, rezultatul a fost neconform,  investigațiile fiind în desfășurare.

Toate datele obținute în urma verificărilor au fost comunicate către Direcția de Sănătate Publică Olt în vederea coroborării informațiilor.

Ca urmare a solicitării reprezentanților Colegiului «Ion Minulescu» din Slatina, DSVSA Olt a efectuat recontrolul la respectiva cantină, unde s-a constatat remedierea deficiențelor identificate și ca urmare, începând de astăzi, 31.05.2022, obiectivul și-a reluat activitatea”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Aceeași sursă arată că, acum, sunt în derulare controale în toate cantinele care deservesc unitățile de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal.

În plus, în vederea prevenirii apariției unor episoade de toxiinfecție alimentară, în următoarea perioadă vor fi intensificate controalele în unitățile de alimentație din imediata vecinătate a unităților de învățământ.

În perioada 24-25 mai, la Unitatea de Primire Urgențe și la Pediatria Spitalului Județean Slatina au ajuns 23 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, cu simptomatologie digestivă, greață, vărsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale. 11 dintre ei au fost internați în Secția Boli Infecțioase și patru în Secția Pediatrie, ocazie cu care s-a declanșat ancheta epidemiologică. Toți pacienții au fost externați, ulterior, cu stare generală bună.

„În cadrul acțiunii de investigare cu laboratorul s-au recoltat atât probe biologice pentru stabilirea etiologiei (vărsături, scaune) de la bolnavi, la internare, cât și probe pentru verificarea condițiilor igienico-sanitare la nivelul Blocului Alimentar din cadrul colectivității de învățământ, probe de alimente, proba de apă,  cât și pentru evaluarea stării de sănătate a personalului care a pregătit meniul”, a transmis Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Între timp, directorul liceului a demisionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here