Noi creşteri de salarii pentru bugetari, votate de Parlament. Românii care vor beneficia de majorări de până la 50%

Majoritatea PSD – PNL din Camera Deputaţilor a votat în şedinţa de plen de marţi amendamente pentru creşterea salariilor pentru diverse categorii de bugetari.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, un proiect de lege care prevede noi creşteri de salarii pentru bugetari. Vor beneficia de majorări funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.

De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

S-au înregistrat 195 voturi ‘pentru’, 46 ‘contra’ şi 8 abţineri.

Parlamentarii coaliţiei de guvernare au votat două seturi de amendamente la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Majorările au fost votate la doar o săptămână după ce premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au anunţat că statul ar urma să își scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creștere

Oana Ţoiu acuză parlamentarii PSD şi PNL că nu au precizat sursele de finanţare pentru a asigura creşterile salariale şi nici impactul financiar.

„Astăzi, acum, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare PSD și PNL propun măriri în amendamente noi fără număr. Nu contează că avem deficit bugetar record, că ne împrumutăm la rate de dobândă record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă calculul de cât costă ceea ce propun”, a scris Oana Țoiu.

Potrivit G4media, cele două proiecte legislative au trecut deja de Senat și sunt la vot decisiv în Camera Deputaților.

Noi creşteri de salarii pentru bugetari, votate de Parlament. Angajaţii la stat care primesc bani în plus

– Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătăți
– Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
– Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
-Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
– Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
– Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

– de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021
de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022.
(era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)
– de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here