Sărbătoare 14 iunie: Un mare sfânt este pomenit în calendar. Zi aparte pentru credincioși

Este zi de mare sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Un sfânt important este cinstit în calendar. 

Sfântul Proroc Elisei este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 14 iunie.

A fost fiul lui Şafat din cetatea Abel-Mehola.

„El, de la naştere s-a arătat mare făcător de minuni; pentru că la naşterea lui era o juncă de aur în Siloam, căreia israelitenii, care se întorseseră spre închinarea de idoli, îi aduceau jertfele lor şi i se închinau ca unui Dumnezeu; acea viţeluşă fiind fără de suflet, în ceasul naşterii lui Elisei a mugit aşa de tare, încât s-a auzit până la Ierusalim glasul ei.

De acest lucru minunându-se toţi foarte mult, un preot oarecare, fiind plin de Duhul Sfânt, a zis: ‘Astăzi s-a născut un mare prooroc al lui Dumnezeu, care va strica pe idolii cei ciopliţi şi va sfărâma pe cei puternici'” (Vieţile Sfinţilor).

Elisei a fost chemat la prorocie în timp ce îşi ara pământul cu douăsprezece perechi de boi, iar Sfântul Proroc Ilie era la Horeb, vorbind cu Dumnezeu. Atunci a primit Ilie porunca de a-l face proroc în locul său pe Elisei.

Sfântul Ilie, venind, a găsit pe Elisei arând, şi, punând cojocul său pe dânsul, i-a spus voia Domnului, adică să fie proroc în locul său. Deci, i-a poruncit să meargă după dânsul. Şi Elisei, lăsând îndată toate, a urmat cu osârdie Sfântului Ilie, prorocul lui Dumnezeu

Sfântul Elisei l-a însoţit pe Sfântul Ilie la Iordan, când acesta a fost ridicat la cer într-un car de foc.

Din vârtejul iscat de răpirea la cer a Sfântului Ilie a căzut cojocul acestuia, care s-a lăsat lângă prorocul Elisei; iar el l-a luat spre mângâierea necazului său şi spre semnul darului cel îndoit câştigat de la Ilie şi ţinea la ea ca la o vistierie scumpă sau ca la o cinstită porfiră împărătească.

Prin acel cojoc, ca şi Sfântul Ilie mai înainte, Elisei, care voia să treacă râul Iordan, a făcut minunea despărţirii în două a apei, trecând ca pe uscat, după ce a lovit apa cu cojocul.

Pe oamenii cei rătăciţi de la Dumnezeu care jertfeau idolului Baal, Prorocul Elisei dorea, asemenea Prorocului Ilie, să-i înveţe cu cuvântul prorocesc, iar cu facerea de minuni să întărească cele grăite şi să-i întoarcă iarăşi la Dumnezeul cel adevărat.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here