Ce urmăresc, de fapt, procurorii DNA în cazul Chesnoiu? E limpede!

Ce urmăresc, de fapt, procurorii DNA în cazul Chesnoiu? Este limpede că au ordin să-i reteze aripile către funcții mai înalte decât cea de ministru. Pentru că popularitatea imensă de care a început să se bucure ministrul Agriculturii prefigurează o asemenea posibilitate. Ce să-i faci? Omul este bun! Prea bun, după cum se vede, pentru o societate ca a noastră.

Și iată cum Direcția Națională Anticorupție revine la rolul său de instrument folosit politic. Procurorii nu s-au obosit să adune probe temeinice, dacă existau, înainte să solicite ridicarea imunității parlamentare a deputatului Adrian Chesnoiu, cum ar fi fost normal, mergând doar pe veșnica „suspiciune rezonabilă”. Or, se știe că, atunci când procurorii pornesc dosare de la „suspiciuni rezonabile”, ei se bazează, în cele mai multe dintre cazuri, doar pe niște denunțuri. Și avem o bogată și expresivă istorie în privința denunțurilor, practică extrem de iubită de procurorii DNA, cel mai la îndemână mijloc atunci când nu ai probe concrete. Sute și sute de astfel de dosare au picat în instanțele de judecată.

De fapt, ce i-au pus în spate lui Chesnoiu? Un abuz în serviciu (infracțiune cu o arie extrem de largă de sensuri) și o „instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite”. Nu o instigare curată, netă, ci, auzi, „sub forma participației improprii”.

Miroase de la o poștă a dosar fabricat și este limpede că procurorii anticorupție au ordin să-i reteze lui Adrian Chesnoiu aripile către funcții mai înalte decât cea de ministru. Popularitatea de care se bucură acesta de când a fost numit în funcția de ministru a devenit, se pare, un real pericol pentru o parte a lumii politice.

Soluțiile găsite în domeniul agriculturii într-un timp scurt, deblocarea unor programe pentru subvenționarea micilor fermieri și plata subvențiilor la timp, renegocierea PNRR pentru introducerea irigațiilor în acest program, dialogul continuu cu fermierii din toată țara pentru găsirea unor strategii privind dezvoltarea și eficientizarea agriculturii indică faptul că Adrian Chesnoiu era omul providențial la Ministerul Agriculturii. Mai mult, el arată calități care îl recomandă pentru orice altă funcție în administrație, dar și un profil politic care prinde la public pentru că emană profesionalism și onestitate. Este omul care poate acumula atâta capital de imagine, că Partidul Social Democrat s-ar putea baza pe el chiar și pentru o candidatură la alegerile prezidențiale – capitol la care social-democrații stau nu doar prost, ci extrem de prost.

Cred că acțiunile și imaginea lui Chesnoiu au generat alerte și frici în spațiul public pentru unele grupuri de interese. Puternice grupuri de interese, dacă acestea recurg la sprijinul procurorilor.

S-ar putea crede că, sub lovitura acuzațiilor aruncate în spațiul public de Direcția Națională Anticorupție, cariera publică a lui Adrian Chesnoiu este definitiv retezată. Ei bine, mă alătur celor care cred că încercarea prin care el trece acum îl va propulsa mai rapid decât s-ar fi întâmplat în mod firesc și că cei care i-au pus gând rău vor simți efectul de bumerang.

1 COMENTARIU

 1. In mod evident activitatea profesionala dar si cea politica a dlui ministru demisionar Chesnoiu a deranjat enorm de mult, noi ,,pulimea,, fiind obisnuiti sa inghitim la nesfarsit gogosile politicenilor de doi bani.
  De asememnea ascensiunea politica a celui care, in orice moment, poate deveni nu numai presedintele PSD OlT si si, chiar, presedintele PSD, poate constitui motiv de invidie al celor vizati si al acolitilor lor….
  Totusi, acuzele sunt acuze si trebuiesc demontate cu mijloace de proba legale si justificate.
  O intrebare imi pun si nu gasesc raspuns:dl. Chesnoiu este , de obarsie, din Caracal-Olt!
  Situatia domniei sale financiara, politica si profesionala nu ii impunea sa se implice in ,, regizarea,, unor examene in cadrul MDAR…
  SI ATUNCI, MA INTREB : CINE (MAI) SUNT CEI CARE ,,L-AU RUGAT,, PE DL.MINISTRU DEMISIONAR SA LE ,,ARANJEZE,,PILELE ….,,nu cu nota zece ca si asa sunt prosti,,?
  Va avea oare decenta si curajul sa spuna adevarul IN FATA LEGII (PROCURORILOR DNA, INSTANTEI DE JUDECATA) sau isi va risca libertatea si cariera pentru a ascunde(pentru a cata oara?) gunoiul sub pres?
  Mult succes in lupta pentru dreptate si adevar, dle ministru demisionar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here