Încă un pas spre declin la Alro Slatina. Se va întâmpla în luna august

Principalul furnizor de alumină pe care Alro Slatina o utilizează la producerea aluminiului, Alum Tulcea, a decis să-și suspende temporar producția din cauza scumpirilor la gaze naturale și la energie. Astfel, compania va renunța la o parte din angajați, fără să precizeze numărul acestora.

Criza economică generată de pandemie a fost amplificată de criza energetică din anul 2021 prin creșterea accelerată a prețurilor la energia electrică și gaze naturale cu impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumină calcinată și aluminiul electrolitic. Deteriorarea situației internaționale datorită conflictului din Ucraina a accentuat criza energetică și au escaladat prețurile la energia electrică și gaze naturale, conducând la costuri nesustenabile pentru alumină, arată, într-un raport, Alum Tulcea.

Oficialii companiei spun că Alro și Alum au solicitat sprijinul autorităților pentru a încerca să contracteze energie electrică și gaze naturale la prețuri rezonabile, însă nu primit niciun ajutor.

„Costurile de producție ale ALUM au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 USD/Mt DDP începând cu luna mai. (…) Prețurile pentru gazele naturale și energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum, cu o pondere de aproximativ 500 $/ t alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022”, arată raportul companiei.

Astfel, Alro și Alum vor aduce de acum alumină din import.

„Considerând provocările impuse de modificarea lanțului logistic de aprovizionare cu materie primă pentru clientul său principal – ALRO SA, ALUM SA va organiza contractarea aluminei 2 calcinate de la furnizorii externi, logistica necesară până în portul Constanța, efectuarea formalităților vamale, precum și contractarea serviciilor de manipulare în portul Constanta, punând la dispoziția clientului său alumina calcinată necesară desfășurării procesului de producție”, se mai precizează în documentul citat.

Prim urmare, Alum Tulcea va suspenda activitatea de producție în luna august 2022.

„Din analiza tehnică și economică pe baza situației crizei energetice, a situației geo politice internaționale și a condițiilor de piață pentru alumină, singura soluție pentru salvarea producției de aluminiu electrolitic din Alro și crearea premiselor de repornire Alum este suspendarea temporară a producției din Alum până când prețul gazelor naturale va atinge nivelul de rentabilitate pentru producția de alumină din Alum. Pentru suspendarea activității de producție a aluminei, începând cu 1 august, sunt realizate planuri de acțiune pentru golirea instalațiilor, curățarea echipamentelor si efectuarea de întreținere si reparații pentru instalațiile scoase din funcționare”, arată Alum.

La începutul acestui an, și Alro, care deține 99% din Alum Tulcea, și-a redus capacitatea de producție cu 60 la sută, din aceleași cauze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here