Omul de afaceri slătinean Octavian Bălțoi s-a asociat cu fostul șef al SRI Olt, Marius Voinea, preluând afacerea copiilor lor

Omul de afaceri slătinean Octavian Bălțoi s-a asociat cu fostul șef al SRI Olt, Marius Voinea, preluând afacerea copiilor lor.

Și vorbim de firma SC Kolistar 77 SRL, înființată în 2008 de Luminița Ecaterina Orzață și Elena Orzață, cu activitate în domeniul lucrărilor de construcții de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, societate preluată, în 2011, de fiica lui Octavian Bălțoi, Alina Ariadna Bălțoi, și de Radu Voinea, fiul ofițerului Marius Voinea, șeful SRI Olt pe atunci. O dată cu preluarea companiei, cei doi tineri extind obiectul de activitate cu activități ale bazelor sportive, cluburilor sportive, centrelor de fitness și alte activități sportive, iar în 2012 înființează un sediu secundar al firmei la Băbiciu (Balta Băbiciu) și obțin, un an mai târziu, o autorizație de mediu pentru activitatea de acvacultură în ape dulci, de la Agenția pentru Protecția Mediului Olt.

În 2018, acționarii schimbă denumirea firmei din Kolistar 77 în Roboconstruct Concept SRL, iar în 30 octombrie 2019, cei doi tineri cesionează părțile sociale în favoarea taților lor, după ce Marius Voinea (mutat la conducerea SRI Gorj) s-a pensionat (2017).

Noii acționari au păstrat obiectul principal de activitate ale companiei, construcția clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, dar, curios lucru, firma nu a prosperat deloc în domeniul în care Octavian Bălțoi câștigă milioane și milioane de lei anual cu firma sa cea veche, Grup Primacons SRL.

Cel mai mare profit net obținut de fosta Kolistar 77 SRL (actuala Roboconstruct Concept SRL) a fost cel din 2011, când, la o cifră de afaceri de 189.000 de lei, beneficiul financiar rămas a fost de 134.648 lei. În rest, câștiguri modeste. De pildă, în 2020, Roboconstruct Concept SRL a obținut un profit net de doar 7.710 de lei, iar în 2021 – doar 1.855 de lei.

Altfel stau lucrurile cu Grup Primacons SRL, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri 42.811.225 lei și un profit net de 4.390.313 lei.

Personaje concurente lui Bălțoi leagă performanțele financiare ale companiei din ultimii ani de legăturile pe care Octavian Bălțoi le are cu fostul șef din SRI și spun că Roboconstruct Concept SRL ar fi folosită pentru altceva.

Cea mai mare performanță a SC Grup Primacons SRL a fost înregistrată în 2016, când, deși a avut o cifră de afaceri în scădere, a înregistrat un profit net de aproape 10 milioane de lei. Mai exact, 9.988.053 de lei.

În acel an, justitiecurata.ro scria că Grup Primacons „a început să fie mult mai prezentă în Gorj, în ultimii doi ani, ajungând să secondeze chiar influenta Ydail Construct, de când Marius Voinea a fost numit comandant al SRI local”, referindu-se la banii pe care firma lui Bălțoi i-a primit de la stat în cadrul unor contracte încheiate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Specificăm că Marius Voinea, licențiat în drept și absolvent al unor cursuri postuniversitare de științe penale și care a intrat în rândul cadrelor active ale Serviciului Român de Informații în anul 1990, a fost numit la conducerea SRI Olt în 2006, funcție pe care a deținut-o până în 2012, când a fost transferat la comanda SRI Gorj, de unde s-a pensionat în 2017.

El deține și alte afaceri în Olt. Este unic asociat și administrator al SC MR Advertise Practice SRL, specializată în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, și deține, împreună cu fiu său, Radu, SC Euromar Perforgrup SRL, cu activitate în domeniul agențiilor de publicitate.

Radu Voinea administrează, în calitate de acționar majoritar, SC Support Operațional 3R SRL, cu servicii de închiriere și leasing operațional, și TTW Sport Design Grup SRL, specializată în activități ale centrelor de fitness. Aceasta din urmă are șase angajați și anul trecut și-a triplat profitul net de la un modest 370.456 lei (2020) la peste 1,2 milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 2.551.874 lei.

Asociat, în trecut, în mai multe firme care au fost radiate, Octavian Bălțoi nu mai figurează în alte companii, cu excepția celor două amintite.

În familie mai sunt însă alte firme în care apar asociați fiul și/sau fiica sa. Vorbim de Baaria SRL (agricultură), Primacon SRL (construcții), Valtum Prod SRL (agricultură), Artprim Oltconstruct SRL (imobiliare), Mipastruct Star Imp SRL (construcții), Euro Primconstruct SRL (consultanță) și Agro Imob West SRL (lucrări de pregătire a terenului).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here