Scandal între polițiști: Cei de la Locală să nu mai fie numiți polițiști!

Tensiuni între sindicaliștii din Poliție: mai multe inițiative de „rebranding” au creat controverse. 

Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice din Poliția Română, fost comisar-șef, susține că în țara noastră încă se mai face confuzie între Poliția Locală și Poliția Națională. Din acest motiv, e nevoie de niște măsuri asumate de la nivel guvernamental.

Sindicaliștii de la FSD vor schimbarea denumirii celor două instituții. Practic, angajații unei instituții ar urma să fie redenumiți. Ciocan a dat exemplul din Spania, unde poliţia statală se numeşte Guardia Civil, iar Poliţia Locală are aceeaşi denumire precum cea din România.

De asemenea, Ciocan a mai precizat că există diferențe între Poliția Națională și cea Locală. Cei de la Locală nu sunt absolvenți ai unor școli de profil, iar profesia de polițist local nu e trecută în nomenclatorul de meserii.

Polițiștii de la Locală se opun

De cealaltă parte, sindicaliștii de la Meridian – sindicat ce reprezintă polițiștii locali, resping inițiativa colegilor de la MAI. Într-un comunicat transmis de Meridian se menționează că afirmaţiile lui Christian Ciocan „nu au la bază nicio urmă de adevăr”.

„În acest sens trebuie arătat că poliţiştii locali sunt pregătiţi şi trebuie să absolve cursurile efectuate în cadrul instituţiilor de învăţământ ale Ministerului de Interne, conform prevederilor art. 18 din Legea nr. 155/2010, iar profesia de poliţist local este prevăzută în Codul Ocupaţiilor din România, având codul 541201. În aceeaşi ordine de idei, domnul Ciocan încearcă să aducă în atenţie şi faptul că ar exista o confuzie în ceea ce priveşte atribuţiile celor două instituţii, precum şi în rândul uniformelor purtate de către angajaţii acestora. Trebuie subliniat că instituţiile în cauză sunt legiferate şi funcţionează în baza a două acte normative distincte respectiv, Legea nr. 218 din 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Legea nr. 155/2010 a Poliţiei Locale, unde sunt stabilite şi reglementate în mod clar activitatea acestora.

Considerăm că încercarea de a arunca vina pentru situaţia din cadrul Poliţiei Române pe faptul că există o altă instituţie publică cu o denumire similară nu este conformă realităţii, iar problemele din cadrul Poliţiei Române sunt mai mult de natură internă, cele mai importante fiind deficitul acut de personal şi cel de logistică necesară desfăşurării activităţii”, se precizează în comunicatul transmis de sindicatul Meridian din Poliția Locală.

Sursa: romaniatv.net

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here