Liz Truss este noul premier al Marii Britanii. Ea a fost aleasă în locul lui Boris Johnson, în fruntea Partidului Conservator

Sursa foto: Facebook/Liz Truss

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, a anunţat luni această formaţiune.

Ministru de externe în guvernul lui Johnson, Liz Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Liz Truss a afirmat că este o onoare să fie aleasă în funcţia de lider al Partidului Conservator şi le-a mulţumit membrilor de partid „pentru organizarea unuia dintre cele mai lungi interviuri de angajare din istorie”.

În timpul acestei campanii, am făcut campanie în calitate de conservator şi voi guverna în calitate de conservator. Şi, prietenii mei, trebuie să arătăm că ne vom îndeplini promisiunile în următorii doi ani„, a adăugat ea.

Johnson şi-a anunţat demisia în iulie, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcându-se de atunci prin susţinerea fermă faţă de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit.

”Voi oferi un plan îndrăzneţ de reducere a impozitelor şi de creştere a economiei noastre. Mă voi ocupa de criza energetică, de facturile la energie ale oamenilor, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în ceea ce priveşte furnizarea energiei. Şi mă voi ocupa de Serviciul Naţional de Sănătate”, a mai spus noul premier. „Dar toţi vom livra pentru ţara noastră. Şi mă voi asigura că folosim toate talentele fantastice ale Partidului Conservator, ale membrilor geniali ai Parlamentului şi colegilor noştri, consilierilor noştri fantastici, europarlamentarilor, ale activiştilor şi membrilor noştri din toată ţara. Pentru că, prietenii mei, ştiu că vom reuşi. Şi vom oferi o mare victorie pentru Partidul Conservator în 2024. Vă mulţumim„, a mai spus ea, citată de BBC.

Mary Elizabeth Truss (născută la 26 iulie 1975) ocupă funcţia de prim-ministru desemnat şi lider al Partidului Conservator. Ea este secretar de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare din 2021 şi ministru pentru Femei şi Egalităţi din 2019. Membră a Partidului Conservator, Truss este membră a Parlamentului pentru South West Norfolk din 2010. Ea a a ocupat diverse funcţii în Guvern în timpul mandatelor premierilor David Cameron, Theresa May şi Boris Johnson. Truss va deveni prim-ministru pe 6 septembrie, reprezentând a treia femeie care va ocupa această funcţie în Marea Britanie.

Truss a urmat cursurile facultăţii College Merton de la Oxford şi a fost preşedintă a democraţilor liberali de la Universitatea Oxford. În 1996, ea a absolvit facultatea şi s-a alăturat Partidului Conservator. A lucrat la Shell şi Cable & Wireless şi a fost director adjunct al think tank-ului Reform.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here