Criza de la ALRO Slatina, discutată, azi, în Comisia de Dialog Social de la Prefectura Olt

Pe agenda ședinței de marți a Comisiei de Dialog Social, care va fi găzduită de Prefectura Olt, se află și criza pe care ALRO Slatina o traversează anul acesta din cauza prețurilor mari la energie.

Participanții vor lua în discuție, la punctul 3 de pe ordinea de zi a ședinței, situația actuală a SC ALRO SA în contextul creșterii prețurilor la energia electrică și gaze naturale, informează Instituția Prefectului.

Din cauza costurilor mari cu energia, ALRO Slatina a redus peste 60% din capacitatea de producție și a trimis acasă sute de angajați. Mai mult, unul dintre liderii sindicali ai companiei susține că, până în luna mai a anului următor, ALRO își va închide total activitate.

Președintele Sindicatului „Aluministul”, Constantin Popescu, spune că a vorbit cu acționariatul companiei, care i-a spus că nu există alte variante în contextul prețurilor foarte mari la energie.

„Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii”, a spus Popescu.

Liderul sindical a precizat că traderii achiziționează energia cu prețul de 700 lei MWh și o vând apoi consumatorilor cu 5000 lei/MWh.

„Traderii cumpără energia cu 700 de lei MWh şi o vând cu 5.000 de lei. Este o situaţie fără precedent, iar ministrul întâi ne spune că preţul scade, apoi că se plafonează, apoi se încurcă în acte”, susține Popescu.

În acest moment, la Alro mai funcționează doar două hale de electroliză din cele cinci existente, hale care se vor închide şi ele din cauza prețului extrem de crescut la energie.

Recent, o altă fabrică din grup, Alum Tulcea, a fost închisă din aceeași cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here