După ce a beneficiat de ajutorul statului, Alro Slatina raportează pierderi de 110 milioane lei

După ce, luna trecută, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețul energiei electrice pentru marii consumatori de energie, printre care se numără și Alro, conducerea companiei slătinene a raportat, luna aceasta, pierderi de 110 milioane de lei la capitolul rezultatului financiar net pe primele nouă luni ale anului în curs.

Reprezentanții companiei producătoare de aluminiu explică faptul că la calculul pierderilor nu a fost inclus impactul noii măsuri de compensare, întrucât ordonanța de urgență a fost publicată în octombrie 2022, iar rezultatele financiare consolidate se referă la perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2022.

„ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, își anunță astăzi rezultatele financiare consolidate pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2022. Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 19% (T1-T3 2022: 2,9 miliarde RON față de T1-T3 2021: 2,5 miliarde RON) cu o tendință de scădere în T3 2022 față de T3 2021, în concordanță cu cotațiile mai scăzute ale prețului aluminiului și scăderea cererii de aluminiu, încorporând, în același timp, reducerea anumitor activități de producție din cadrul Grupului (aluminiu electrolitic și alumină) într-un mediu economic dificil. Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioadă a fost o pierdere netă de 110 milioane RON (T1-T3 2021: o pierdere netă de 25 milioane RON), fără a include impactul noii măsuri de compensare a emisiilor indirecte încorporate în prețul energiei, întrucât Ordonanța de Urgență a fost publicată în octombrie 2022, în timp ce rezultatul operațional (EBIT) a rămas pozitiv la 100 milioane RON în T1-T3 2022, în scădere de la 164 milioane RON în T1-T3 2021”, se arată într-un comunicat al companiei.

Anul 2022 a adus provocările cu care se confruntă industria noastră la un nou nivel de stres, cu războiul mai aproape de granițele noastre ca niciodată, cu creșterea prețurilor la energia electrică și deficitul de aprovizionare, scăderea cererii și o uriașă volatilitate a pieței, afirmă președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase.

„În acest context dificil, a trebuit să luăm măsuri drastice pentru a ne reinventa și adapta modelul nostru de afaceri la acest context fără precedent. Și astfel, pentru a ne menține afacerea și poziția în industria internațională a aluminiului, am întrerupt temporar modelul de integrare pe verticală, dar considerând în continuare că, pe termen lung, această strategie rămâne un avantaj competitiv”, a precizat Năstase.

Vânzările Grupului în trimestrele 1, 2 și 3 ale acestui an au fost de 2,9 miliarde lei, mai mari cu 19% față de perioada similară din 2021 (respectiv 2,5 miliarde RON). Grupul a beneficiat de creșterea cererii de plăci, în principal pentru industria aeronautică și a produselor extrudate, și în prima parte a anului de cotații LME mai mari, arătând, din nou, rezultatele pozitive ale strategiei sale de dezvoltare axate pe investițiile în tehnologie destinate producției de produse din aluminiu sofisticate și cu valoare adăugată foarte mare.

„În pofida acestor vremuri foarte dificile, Alro și-a continuat programul de investiții care vizează reducerea dependenței de energie prin creșterea cantității de metal produs din deșeuri de aluminiu și îmbunătățirea consumurilor de energie. Bugetul Alro pentru anul 2022 este de 23 milioane de dolari.

Același model de afaceri este aplicat și de filialele ALRO, Vimetco Extrusion punând în funcțiune o nouă linie automată de extrudare de ultimă generație, în septembrie 2022, în urma unei investiții de 10 milioane de euro. Această linie va permite Vimetco Extrusion să atingă o capacitate de producție de peste 35.000 de tone până la sfârșitul anului 2022 (o creștere cu aproximativ 11.000 de tone).

Pe de altă parte, creșterea prețurilor la energie a continuat să afecteze costurile de producție și a forțat Grupul să ia măsuri fără precedent în perioada curentă de raportare. Dacă anul a început cu suspendarea temporară a trei din cinci hale de electroliză, în august 2022, Grupul a fost nevoit să suspende producția de alumină de la ALUM, Tulcea. Ca urmare a tuturor acestor măsuri, Grupul a reușit să-și mențină un EBIT pozitiv, la 100 de milioane RON, deși mai mic față de T1-T3 2021, când a fost 164 milioane RON.

Cu toate acestea, desfășurarea unei afaceri sustenabile rămâne o prioritate de top pentru Grup, chiar și în aceste vremuri dificile. Astfel, investițiile majore realizate de Grup în această perioadă au fost pentru extinderea capacității de reciclare până la 100.000 tone pe an cu finalizare până la mijlocul anului viitor, pe lângă investițiile în procesele tehnologice”, se mai arată în comunicatul grupului.

Mai mult, Alro Slatina va contribui cu o sumă de peste 43,5 milioane de euro la înființarea societății mixte care se va ocupa de construirea viitoarei centrale pe gaze de 850 MW de la Ișalnița, împreună cu Complexul Energetic Oltenia, mărindu-și astfel plaja de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here