Fiscul controlează dacă venitul unei familii justifică cheltuielile pe care le face. Se încurajează turnătoria prin telefon

Fiscul va urmări comportamentul financiar al  soțului sau al soției contribuabilului care realizează venituri din activități independente, precum și al copiilor acestora.  Datele financiare și patrimoniale ale acestora vor fi folosite pentru estimarea stilului de viață al contribuabilului, în vederea stabilirii bazelor de impozitare.

Statul le-a pus gând rău persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente și care nu se conformează declarându-le Fiscului, pentru a fi impozitate. Se urmărește, astfel, creșterea veniturilor la bugetul de stat, prin identificarea unui număr cât mai mare de contribuabili care declară și achită impozitul pe venit. În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, recent, un document – „Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România 2023 – 2025”, în care, printre altele, sunt detaliate măsurile care se vor lua în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente Una dintre acestea vizează extinderea analizelor specifice asupra întregii familii a contribuabilului. Prin urmare, vor fi urmărite inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului sau ale soției, precum și ale copiilor acestora. Cu alte cuvinte, pentru a afla care sunt câștigurile, stabilind, astfel, bazele de impozitare, Fiscul va face estimări în baza stilului de viață, urmărind tranzacțiile derulate de membrii familiei. Evident, impozitarea bazată pe stilul de viață va avea nevoie de o modificare a Codului fiscal.

Vor fi încurajate denunțurile telefonice

 

Practic, pentru a-și crea o imagine completă a volumului de tranzacții într-un anumit an, identificând, astfel, riscurile de neconformare, Fiscul urmărește tot ce mișcă în zona economico – financiară: de la valorificarea datelor privind soldurile conturilor bancare interne, soldurile conturilor din străinătate, volumul de tranzacții efectuate cu cardul de credit și până la achizițiile de acțiuni, imobiliare, autoturisme ori tranzacțiile cu monedă electronică. În acest sens, Fiscul vrea ca firmele care emit carduri de credit și carduri de debit să raporteze, periodic, identitatea și datele de contact ale titularului cardului, precum și volumul de tranzacții. Sunt vizate inclusiv raportările intermediarilor tranzacțiilor cu criptomonedă. Totodată, se dorește realizarea unui schimb automat de informații cu ANAF în privința registrelor imobiliare, a registrelor auto și a registrelor de acțiuni. Mai mult, vor fi încurajate chiar și denunțurile de evaziune fiscală, transmise telefonic, evident cu garantarea anonimității celor care fac aceste sesizări.

Cu ochii pe comerțul electronic și pe contractele de închiriere

Pentru a verifica situația înregistrării fiscale, începând din acest an, Fiscul va utiliza datele colectate de la terți privind comerțul electronic și alte venituri obținute prin intermediul platformelor on-line. „Conformarea fiscală trebuie abordată printr-un nou management al riscurilor, eficient și orientat spre domeniile cu risc sporit de neconformare. Experiența practică a ANAF indică faptul că există segmente ale populației de contribuabili plătitori de impozit pe venit care au un grad relativ redus de conformare fiscală. Domeniile specifice identificate ca având riscuri mari de neconformare includ nedeclararea sau subdeclararea veniturilor obținute de către liber profesioniști, veniturile din chirii, precum și veniturile din investiții”, se arată în documentul emis de ANAF. Se va lua în calcul posibilitatea de a-i obliga pe agenții imobiliari să raporteze datele din contractele de închiriere, dar și ca platformele de închiriere să furnizeze detalii din contractele de închiriere încheiate prin intermediul agenților imobiliari. Mai mult, ANAF va realiza analize și în cazul contribuabililor care au încetat, brusc, să declare veniturile.

Sursa: desteptarea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here