Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria. Peste 500 de morţi, dintre care 76 în Turcia şi 237 în Siria. Alte sute de persoane sunt rănite/ FOTO

Peste 500 de oameni au murit în Turcia și Siria și aproape 2000 au fost răniți, după ce un cutremur de magniturdine 7,8 a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni. Mai multe clădiri au fost puse la pământ şi sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături.

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia și peste 2.300, potrivit vicepreședintelui țării Fuat Oktay, citat de CNN. În Siria, cel puțin 237 de persoane au fost ucise și 639 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Numărul total de morți în Turcia și Siria este acum de cel puțin 521.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Cutremurul a durat aproape un minut.

Cutremurul a avut mai multe replici, una de 6,7 resimțită și în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Cel puţin 76 de persoane au murit în Turcia, în şapte provincii, în urma cutremurului puternic. Alte cel puţin 237 de persoane au murit în Siria, potrivit presei siriene de stat.

Peste 600 de persoane au fost rănite în ambele ţări, potrivit aceloraşi surse.

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici „foarte puternice” în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.

Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Un alt cutremur mare, de 7 grade, a avut loc în Turcia în 2020. Seismul s-a resimțit în vestul țării. La vremea aceea, 24 de persoane au murit, iar alte aproape 800 au fost rănite.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here