Cazul elevului din Caracal care reclamă abuzuri din partea a două profesoare a iscat o aprigă dezbatere pe rețelele sociale

Cazul elevului de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal care reclamă abuzuri din partea a două profesoare a iscat o aprigă dezbatere pe rețelele sociale.

Iar cea mai aprinsă dezbatere, cu sute de comentarii postate, s-a rostogolit pe un grup social unde o elevă, care spune că a utilizat pentru postare un cont fals întrucât nu dorește să fie identificată de cele două cadre didactice, îi dă dreptate colegului său, susținând că, într-adevăr, profesoarele respective au un comportament agresiv la clasă. Mai mult, cea care susține că este elevă la liceul caracalean consideră că cele dascălii ar trebui supuși unei evaluări psihologice.

Iată comentariul postat:

„SALUT! Scriu de pe un cont fals, deoarece daca ancheta nu iese in favoarea elevului, nu vreau sa fiu si eu luat in vizor de catre doamnele profesoare. Sunt eleva la liceu, si vreau sa spun ca tot ce insinueaza elevul este ADEVARAT! Multi colegi de la alte clase se plang de catre comportamentul agresiv al doamnei de matematica, iar si eu la randul meu sunt luata la misto batjocorita de catre profesoara de chimie. Vad foarte multi comunisti si prosti revoltati ca vai doamne. Alooo, nu mai suntem pe vremea comunismului, avem voce si vrem sa fie auzita! Nu am venit la liceu sa fim luati la misto si nici batuti. DATORIA PROFESORULUI ESTE SA PREDEA SI ATAT! Consider ca ar trebui sa li se faca o evaluare psihologica profesorilor!”

Postarea a adunat imediat reacții pro și contra. Unii dintre internauții atrași de subiect s-au aliniat de partea elevului, alții de partea cadrelor didactice, iar alții au încercat să fie obiectivi în discuție.

Iată câteva dintre cele peste 140 de comentarii postate pe grupul social:

Buzatu Marian: „Sunt convins că poate ai și tu dreptate dar cuvintul ,,batjocorit” este greu și nu cred că este cazul într-un liceu cu nivel B – FB”.

Vera Cremeneanu:Felicitări, pentru curaj! nu trebuie să vă fie frică, cine greșește plătește, este o regulă simpla pe care trebuie să o respecte toată lumea”.

Felix Dbv: „Consider ca daca nu iesea acest elev sa declare ca a fost abuzat verbal si fizic,toate persoanele care acum declara același lucru si ii dau dreptate lui stăteau probabil tăcute, in banca lor. Înțeleg teama de răzbunarea profesului însă din ce am citit,majoritatea afirmatiilor au fost înflorite. Dna Angelica Mihai nu a plesnit elevii peste față,nu „da peste bot ca la câini” si faptul ca roagă sa fie aranjată draperie din cauza soarelui nu mi se pare sfârșit de țară.

De ce sar toti acum? Ah,nu va convine exigența? Si eu in calitate de elev mi am primit mustrări constructive la orele de matematică si nu pot spune ca m am simțit grozav,logic,însă de la a te simti prost in gândul tau si pana la ce s a ajuns acum…”

Raluca Vasile:Pe vremea mea băieții de 19 ani (ca cel ce se smiorcai ca l-a certat profesoara de matematica ce mi-a fost si mie profesor)băieții plecau in armata daca nu intrau in faculatate! Si era oribil in armata atunci, copii. Oribil! Nu imi amintesc sa se fi smiorcait in felul asta, sa fii plans la fusta lui mami desi erau tratati de 100 de ori mai prost decat azi! La 19 ani sunteți barbati, terminati naiba cu smiorcaiala, puneti mana pe carte,munciti ca viata nu e usoara si nimeni nu va va mangaia delicat pe frunte in afara de ai vostri de acasa! Fiti naiba bărbati ca o sa ajunga femeile sa va pazeasca de catei pe strada!”

Marius Maryo: Ai dreptate în ceea ce spui dar nu e nevoie să te ascunzi in spatele unui cont fals ,poti sustine direct asta tare si raspicat.Eu așa aș fi făcut în locul tău fix de pe contul meu real odată cevai dovezi și dreptate nu ai ce pierde.”

Florin: Eu zic să vă scoată colții dacă tot aveți dragă Doamne….VOCE.!!!!!!!
Pe unii dintre voi, 99,99% v-au educat gheboasa, abi scârmâz, șely sacâz , dani ciobanu, tik rahat și țigara la poștă…astea toate și în clasă, și în cancelarie, și în pauze, și în ore, și în parc și pe străzi și în scări de bloc.
Hai ja.!!!!
….. aveți VOCE…..
Biiiiiiiiiine mă fetiță, bine că aveți 
Arătați la olimpiade, nu pe tik scârmâz 
Democrație….copiii cer drepturile în instanță…. că au voce dom’le. 

 

Raluca Vasile: „Pe vremea mea băieții de 19 ani (ca cel ce se smiorcai ca l-a certat profesoara de matematica ce mi-a fost si mie profesor)băieții plecau in armata daca nu intrau in faculatate!

Si era oribil in armata atunci, copii.
Oribil!
Nu imi amintesc sa se fi smiorcait in felul asta, sa fii plans la fusta lui mami desi erau tratati de 100 de ori mai prost decat azi!
La 19 ani sunteți barbati, terminati naiba cu smiorcaiala, puneti mana pe carte,munciti ca viata nu e usoara si nimeni nu va va mangaia delicat pe frunte in afara de ai vostri de acasa!
Fiti naiba bărbati ca o sa ajunga femeile sa va pazeasca de catei pe strada!”

 

Mihaela Albu: „Nu vor sa fie ținuți în brate nu vor sa fie jigniți sau loviți sau mai nou se cere mita la cei care fumează sa nu fie spus i la parinti fetita mea a întimpinat astfel de problema dar dacă vb unul și ceilalți tac nu rezolvi nimic”

Sorin Iancu:Întreb și eu,nu vreau să deranjez pe cineva.Când acest sau acești tineri se vor duce,dacă printr-o minune se vor duce la muncă vreodată și va țipa patronul la ei,ce vor face,vor fugi la poliție să îl reclame ?? Numai intreb…”

 

„Cei care au reactionat cu vai de voi, nu stiti prin ce trece un copil in ziua de azi la liceu, mie imi pare rau ca acest copil este si se simte traumatizat in acest fel la liceu, eu te incurajez sa mergi mai departe si chiar sa ne spui numele acestui profesor.”

Florentina Necula:Eu cred ca sant copiii ,, unora ” asa zisilor , oameni cu potential , La care copii acestora uita pe unde pasesc de atata prostie , aroganta , si alint , Profesorul Va Ramane Permanent Profesor , Iar puslamalele care nu au educatie ar trebui sa ii primeasca la clasa CU PSIHOLOGICUL FACUT AN DE AN PUNKT.”

Eugenia Andreescu: „Profesorul nu va ramane permanent profesor. Terminati cu acest mit. Daca tu ca profesor te prezinti deplorabil, nu stii sa te apropii de copii si mai esti si slab pregatit nu te poti numi profesor. La ASE am avut profesori somitati in materiile lor, oameni care conduceau companii de milioane de euro – dar la curs coborau alaturi de noi, ne cereau sa le zicem pe numele mic, ne invatau ca pe niste prieteni. Invatai de drag cu asa oameni.”

Vik Pîrvan: „Mare dreptate ai, am fata la un liceu bun în Slatina, deși învață bine (note numai de la 8 în sus), profesoara de română este foarte teroristă, nu acceptă că fata nu vrea să facă meditație cu dânsa și o neîndreptățește si jignește de câte ori are ocazia. Au fost zile în care a venit plângând de la școală, că deși a știut mult mai mult decât alte colege, a fost punctată cu o notă mai mică decât ele. Și nu e singura profesoară care are asemenea comportament. Am celalalt copil în clasa a 3 a, profesoara de engleză este pur si simplu o crizată, îi bălăcărește pur și simplu, ori de câte ori vrea. Am mers la director, am făcut sesizare la Inspectorat. Degeaba, răspunsul directorului „nu avem profesor înlocuitor” și „are pe cineva mai sus care îi ține spatele”. Deci, despre ce vorbim? Poate nu sunt nici copiii educați cum trebuie și e vina părinților care nu le-a dat educația la timp, dar nici cu profesorii nu ți-e frică, unii chiar sunt învechiți și le lipsesc multe țigle”

Ema: „Mail către minister. În prealabil niște dovezi (nu poze, înregistrări), ca să aibă de unde porni o ancheta. O sa va pierdeți vremea cu politia în această problemă deoarece nu ține de ei. Nu au cum sa vina sa incatuseze nici o profesoara deoarece, în pofida faptului ca este o institutie publica, ei actioneaza doar daca exista „semne” sau „pericole iminente”. Regulamentul pentru învățământ și legile ce țin de acesta, sunt date de ministerul educației. Acesta o sa desfășoare anchete și „inspecții”, apoi o sa ia masurile necesare în funcție de dovezi. Din păcate, aveți cuvântul vostru ca elevi contra cuvântului lor ca profesoare. De aceea, strângeți dovezi. Declarațiile contează mai puțin. (Sunt și declarațiile importante dacă sunt minim 5 insi de la clase diferite ale aceluiași profesor care declara lucruri similare, dar toată lumea fuge de consecințe, nu va bazați pe asta.)”

Mihaela Filipoiu: „Nu pot să-mi dau cu părerea despre cât de adevărat este sau nu ceea ce reclama elevul, dar sunt întru totul de acord cu faptul ca relicvele comunismului ar trebui sa dispară din învățământul romanesc – gimnazial, preuniversitar, universitar. Si da, nu ar strica niște evaluări psihologice!

P. S.: Dacă lucrurile se petrec într-adevăr asa cum le prezintă elevul in cauza, daca ati fost lezați și alți colegi de ai lui, exprimați-va! Nu așteptați sa vorbească altcineva in numele vostru!
P. S. S. : Ca si oameni maturi, ar trebui sa sprijim bunul demers al unei anchete, nu sa atacam in stânga și in dreapta fie profesoarele, fie elevul. Nu sa facem comparații de genul „pe vremea mea”. Elevii au dreptul la libera exprimare! La fel si profesoarele, in cadrul unei anchete penale, se bucura de prezumția de nevinovăție, pana la proba contrara.”

__________________

Reamintim că un elev de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Județean Olt împotriva a două profesoare despre care spune că l-au umilit, iar una dintre ele chiar l-a pălmuit.

„La data de 1 martie a.c., în jurul orei 14:30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin plângere scrisă, de către un tânăr, în vârstă de 19 ani, din municipiul Caracal, cu privire la faptul că acesta ar fi fost agresat fizic și verbal de către două cadre didactice de la o unitate de învățământ, din municipiul Caracal, unde acesta este elev.

În cauză, a fost sesizat Biroul Siguranță Școlară, care a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, se arată într-un comunicat al Poliției Olt.

În paralel cu ancheta Poliției, și conducerea unității de învățământ va derula o anchetă internă pentru verificarea aspectelor sesizate.

O reacție în acest caz a venit, vineri seară, și de la Consiliul Județean al Elevilor Olt, condamnă ferm orice formă de violență adresată elevilor.

Cazul de la Caracal nu este unul izolat, mai spune Consiliul Elevilor Olt, care, în urma colectării unor informații prin intermediul unui formular transmis tuturor elevilor din județ, afirmă că 25% dintre cei care au răspuns spun că au asistat la acte de violență fizică, verbală sau emoțională în școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here