Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt a sărbătorit, astăzi, 13 septembrie, 175 de ani de la cel mai important moment din tradiția armei pompierilor – lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mișcarea revoluționară română. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România.
Activitățile organizate cu ocazia Zilei Pompierilor din România au debutat, la sediul Inspectoratului, cu ceremonialul militar dedicat acestui eveniment, în prezența reprezentanților instituțiilor județene și locale.
La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, Virgil Delureanu, vicepreședinte al aceleiași instituții, prefectul Mario De Mezzo și subprefectul Cosmin Floreanu, viceprimarul Slatinei Alexandru Berechet, reprezentanți ai altor instituții publice.
În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele transmise de autoritățile centrale cu ocazia evenimentului, au fost avansate cadrele militare care s-au distins în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, au fost premiați salvatorii care s-au remarcat pe timpul intervențiilor, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Astfel, de Ziua Pompierilor din România, opt pompieri olteni au fost avansați în gradul următor.
De asemenea plutonierul adjutant Mircea-Gabriel Bicoiu, pompier în cadrul SMURD Slatina, a primit distincția „salvator de onoare al județului Olt”. Distincția i-a fost acorsată pentru că el a participat la o intervenție din comuna Curtișoara, pentru salvarea unui bărbat aflat în stop cardio-respirator după un șoc anafilactic, ca urmare a unei înțepături de insectă în zona gâtului. Bărbatul a fost resuscitat și transportat la spitalul Slatina, cu semne vitale.
Tot azi a fost acordată distincția ”pompier de onoare al județului Olt” plutonierului adjutant șef Marius-Cornel Tolbaru, pompier în cadrul Stației de Pompieri Scornicești, care în timp ce se afla în concediu de odihnă la un hotel din stațiunea Călimănești-Căciulata, a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a hotelului în care a fost cazat.
Tot în cadrul ceremoniei, în semn de mulțumire și apreciere, patru pompieri olteni care au acționat pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia au primit Placheta de onoare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Timp de zece zile plutonierii adjutanți Tornea Gabriel, Trițescu Adrian, Gavrilă Cătălin-Adrian și Mincă Alin-Constantin au intervenit, alături de alți 86 de pompieri români și de pompieri eleni, pentru protejarea populației afectate de incendiile de pădure.
Diplome de merit au fost acordate cadrelor care s-au remarcat pe timpul misiunilor de stingere a incendiilor, cadrelor care au executat cele mai multe misiuni pe echipajele SMURD și voluntarului cu cele mai multe misiuni desfășurate pe parcursul anului 2023.
De asemenea, au fost premiate Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Stoicănești, Giuvărăști și Corabia, pentru clasarea pe primele trei locuri la etapa județeană a Concursurilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.
Au fost acordate diplome aniversare Serviciilor Private pentru Situații de Urgență Rivergate Fire și Artrom Steel Tubes, care au sprijinit misiunile pompierilor olteni pe parcursul acestui an.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.